Nytt år, nya tag

Trots det sorgliga som skedde under julen fortsätter ändå planeringen och förberedelserna inför vår långsegling. Det var också det mamma önskade, att vi absolut inte skulle ställa in/senarelägga/avbryta vår långsegling om något hände henne. Vi samlar ny kraft och tar upp det som stått på paus de senaste veckorna.

Sjökorten och de cruising guides som vi beställde under Black Friday har nu levererats. Därmed har vi samtliga sjökort och cruising guides för vår seglats!

IMG_1557jpg
Nv Charts och Imray sjökort och cruising guide för Engelska kanalen

IMG_1579jpg
Fler Cruising guides

På en av avseglarträffarna som OSK arrangerar fick vi ett tips om en ny brandsläckare; Maus Xtin Klein. Den släcker branden med kaliumbaserad rök och lämnar inga släckrester samt är giftfri. Det verkar bra, så vi köpte två (Carro fick dem i julklapp av kapten, lyxfru!) som komplement till våra fyra pulversläckare som redan finns ombord.
mausJPG
Maus Xtin Klein brandsläckare

Innan julledigheten monterade vi en tankgenomföring (den svarta på bilden nedan) för bränslereningssystemet på dieseltank-inspektionsluckan. Via den nya tankgenomföringen ska renad diesel återföras till dieseltanken. Via röret till vänster sugs diesel upp från botten av dieseltanken och går till vattenavskiljarfiltret. Tankgenomföringen till höger med svart slang på är till värmaren ombord.

branslejpg

tank2jpg
Inspektionslucka på plats i yachten igen

När inspektionsluckan var på plats kunde vi börja dra bränsleslang till vattenavskiljaren och bränslepumpen. Det som återstår är att koppla in ström till bränslepumpen och en testkörning!

IMG_1597jpg
Bränslepump och vattenavskiljare till bränslereningssystemet

I veckan före jul fick vi beskedet från skolans rektor att skolan och Österåkers kommun inte kommer att ställa upp med skolböcker/lärare på distans eller liknande. Barnen måste även skrivas ut från skolan. Vi misstänkte att Österåkers kommun skulle ha denna inställning, men då några andra kommuner runt om i Sverige har ställt upp för andra långseglande barn, så hoppades vi ändå på ett positivt besked. Långseglingsplanerna ändras givetvis inte utan vi köper själva de skolböcker som behövs och följer Skolverket läroplan för förskoleklass respektive årskurs 2.

Vi har införskaffat en hel del reservdelar till motorn och nu har vi beställt de sista som vi har tänkt att ha med ombord; två stycken extra spridare till vår VP D2-55. Vi har tidigare bytt ut spridarna som sitter i motorn, men vi kände ändå att det kan vara bra att ha med några extra.

spri2jpg
Spridare x 2 i reservdelslådan

Av tomten fick cabin crew ett nytt brädspel, Karibiens guld. Väldigt genomtänkt av tomten i år!
Cabin crew gav tummen upp och även vi vuxna tyckte det var kul att spela!

IMG_1642jpg
Besättningen spelar Karibiens guld

I veckan som kommer ska vi hämta upp våra nya pass och därefter uppdatera vår crewlist. När vi fått de nya passen kan vi även beställa SXKs internationella certifikat.

Vår utombordare är klar på service och ska hämtas ut i veckan. På söndag ska vi köpa en reservplotter (Raymarine C80) att ha med ombord om vår ordinarie Raymarine C80 skulle gå sönder under långseglingen.

I år (!), i sommar (!) ska vi segla iväg. Förberedelserna och planeringen har pågått i 5 år, nu ser vi målet närma sig. SKÖNT!

// Kapten