Kanarieöarna!

Nu har vi hunnit med två av Kanarieöarnas sju större öar; La Palma och El Hierro. Båda har gott rykte bland seglare vi träffat på och La Palma kallas till och med Isla Bonita (Den vackra ön). Men, kommer man som vi direkt från Madeira, då får dessa öar svårt att leva upp till förväntningarna, så är det bara. 

Vi tog oss upp på flera höjder på La Palma och njöt av utsikten och av att låta kroppen jobba längs de branta stigarna, men vi saknade grönskan, särskilt på marken som här framförallt bestod av sten, grus och sand. 

IMG_2676JPG
Vätskepaus under en av strapatserna på La Palma.

IMG_2690JPG
Även om marken var torr så prunkade det verkligen i trädgårdarna, både av frukt och blommor  

IMG_2691JPG

Hm, är det verkligen den här vägen vi vill gå...? Mot evigheten?!

IMG_2697JPG
Allt som fanns kvar av huset var dörren och en potta....

IMG_2707JPG
Ny vätskepaus, efter en av de brantare vandringarna

IMG_2713JPG
Utsikten vid San Andres, norra La Palma

IMG_2719JPG
Banan-planta, vilket det fanns gott om på öns norra del

IMG_2722JPG
Fler prunkande odlingar

3bb4658d-853c-44b1-92bf-198e52ab0458JPG
Ny "mamma-hike" på La Palma

IMG_2737JPG 

Carro på toppen

IMG_2739JPG
Utsikten från toppen var häftig, som vanligt svårt att förmedla i bild

IMG_2753JPG
Stranden vid Santa Cruz, La Palma, svart av lava-sand

IMG_2756jpg
Strand-tjej

IMG_2758JPG
Tack och lov för att det fanns duschar vid stranden...

Så när vi sedan kom till El Hierro skippade vi sightseeingen och ägnade dagarna åt snorkling och bad istället. Och där levererade ön absolut. Bara inne vid marinan har vi skådat en sköldpadda, en rocka och tiotals, om inte tjugotals, olika fiskar. Bara ett par hundra meter bort, vid inloppet till hamnen finns ett annat fint snorklings-område där vi tillbringat två eftermiddagar med att bara simma runt och betrakta livet under ytan. Dagarna här på El Hierro har påmint oss om att hitta lugnet i att bara vara, att en dag med skola, bad och lite gemensamt kvällshäng är något av det bästa trots allt. 

D9E2A9CA-F97F-46EC-8F20-5B338D41C835JPG
Soluppgång på väg mot El Hierro

IMG_4342jpg
Albin går i båtskola

IMG_4538jpg
Hamnen La Restinga på El Hierro


IMG_2668JPG
Syslöjd på schemat

IMG_2672JPG
Syslöjd på schemat, nya efterlängtade handdukshängare!

IMG_2808JPG
Skelett från sjöborre uppsnorklat av Felix på S/Y Malla

IMG_2809JPG
Felix och Albin snorklar

IMG_2811JPG
Hopp och vattenlek

IMG_2834JPG
Stor liten tjej redo för snorkling!

IMG_2836JPG
Mot snorklingsstranden

På seglingen från Madeira till La Palma noterade S/Y Malla att vår tricolor i masten, en trefärgad lanterna (styrbord, babord och akter-ljus) visade akterljus trots att de seglade framför oss. Vi antog att det måste vara vår lilla solcellslampa ovanför sittbrunnen som de såg. När vi sedan lämnade La Palma och gav oss av mot El Hierro tillsammans såg de vår (röda) babordslampa trots att de seglade på vår styrbordssida. Då började vi ana oråd. Vi har tidigare använt lanternorna som sitter i fören, på masten och i aktern, men för att spara ström har vi nu börjat använda tricoloren istället, vilket man kan göra när man seglar. Kunde det vara så att den satt bakochfram? Lanternan sitter tillsammans med ankarljuset och ett blixtljus som kan användas i nödsituationer och vi har inte sedan vi köpte båten skruvat isär dessa. Väl framme i El Hierro klättrade Lasse upp i masten och tog ner den och mycket riktigt, tricoloren var monterad bakochfram! Tack och lov var det lätt att skruva loss den delen och vända på den och lampan kunde sättas tillbaka och fortsättningsvis kommer mötande fartyg inte tro att vi backar oss fram i tillvaron...

IMG_2778JPG
Kapten nöjd med rätt ljusbild på lanternan

IMG_2781JPG
Återmontering i toppen

IMG_2783JPG
Klätteruppdrag slutfört

Vi hade gärna stannat längre här på El Hierro, men tyvärr har vi bara vinden på vår sida ett drygt dygn till, sedan väntas motvind som verkar hålla i sig minst en vecka framåt. Planeringen när man ska ge sig ut på öppet hav styrs allt som oftast av väder och vind och inte besättningens önskemål. Som kaptens pappa säger "Det är ingen buss!"

Så vid åttatiden imorgon, när det ljusnar, kastar vi loss och seglar nordost mot sydöstra Teneriffa. Planen är att sedan vänta in Carros föräldrar, som förhoppningsvis anländer dit med flyg den 1/11. I dessa tider är ingenting hugget i sten, deras första bokade flight blev inställd och nu när de istället bokat med ett charterbolag har de fått meddelande om hotell-byte, då det ursprungliga hotellet tydligen är stängt. Så vi håller tummarna att de kommer, men tar ingenting för givet.


//Carro och kapten