Åter på svensk mark!

Från Lohusalo seglade vi vidare till Dirhami, varmaste dagen hittills så det blev stopp för bad vid två tillfällen under färd. Albin kastar sig i utan att blinka och trivs som fisken i vattnet, självklart med flytväst på. Dirhami är en något större gästhamn med en fantastisk liten restaurang precis vid strandkanten där vi intog både eftermiddagsdrinken och middagen. Däremellan hann vi med ett dopp, inte lika långgrunt som på de andra ställena men fortsatt varmt i vattnet.

badbryggajpg
Besättningen får inte gå på plankan utan på badbryggan.

drinkjpg
Drink före maten i Dirhami

27/7 kom vi till Haapsalu, en gammal stad med Estlands mest kända borgruin. Det stod i hamnguiden att den var förebild för Ilon Wiklands ritning av Mattisborgen i Ronja Rövardotter. Vi besökte ruinen och även kyrkan där "Den vita damen" sägs spöka i tornfönstret. En kvinna som smugglades in i klostret av en munk, men upptäcktes och låstes in i fängelsehålan där hon fick svälta ihjäl. Spännande och lite småläskigt tyckte Albin. Självklart blev det glass och ett bad och därmed uppfylldes i alla fall två av Malins tre krav på en sommardag. Den tredje är lekplats men det fick vi stå över denna dag.

Gästhamnen, Grand Holm Marina, var som de andra estniska hamnar vi besökt otroligt fin och välorganiserad med en hamnvakt som tar emot vid tilläggning, fräscha duschar och trevlig hamnrestaurang. Denna var dessutom otroligt billig, endast 15 euro för en natt inkl. vatten och el.

borgjpg
I Estlands mest kända borgruin.

haapsaluhamnjpg
Haapsalu hamn

Efter Haapsalu började vi längta till Gotland men bedömde att det behövdes ytterligare en hamn innan vi gav oss av över havet. Det slutade med att vi valde Triigi på ön Ösel. I hamn vräkte regnet ner och vinden var hård men det gjorde inte allt för mycket för Triigi visade sig kort och gott vara en hamn för färjan till fastlandet med ett fåtal gästplatser och inget mer. Så det var inte mycket att upptäcka mer än ett litet café med sparsamt sortiment. Det blev ändå en tur iland med regnkläderna på och lite lekar på en liten gräsplätt för att aktivera de yngre besättningsmedlemmarna.

Nästa morgon påbörjade vi så färden över till Visby. 165 sjömil. Det började i fint väder med dålig vind så de första 40 sjömilen fick motorn jobba innan vi kunde hissa segel. Därefter blev det segling i 5,5-7,5 knop de följande 53 sjömilen. Trots sjösjuketablett så kände sig Carro inte på topp och stackars Malin kräktes. Men efter en dusch i sittbrunnen och övertygelse om att (gosedjurs-ugglan) Ugglis snart skulle vara ren igen så kom det glada humöret tillbaka. Barnen som sedan sov gott hela natten trots hård vind, 12 m/s, och höga vågor, Malin ända till 08:30, och på morgonen var det inga sura miner trots kvarstående 7 timmar till havs. Lasse stod (satt) tappert vid kommandobryggan under natten och fick ett par timmars sömn på morgonkvisten. Styrde nästan hela natten gjorde Ray, vår autopilot. De sista sjömilen var väldigt skumpiga och motorn fick gå på högvarv mot motvinden. Klockan 14 kunde vi så äntligen beträda gotländsk mark efter tilläggning vid piren, den lite lugnare delen av hamnen.

Därefter blev det stortvätt och en tur till lekparken innan hela besättningen stupade i säng relativt tidigt.


soluppjpg
Solnedgång någonstans på Östersjön.

nattjpg
S/Y Lady Ann by night

revatjpg
S/Y Lady Ann by night 2, revat försegel.

solnedgngjpg
Soluppgång på havet nära Fårö.

visbyjpg
S/Y Lady Ann på upploppet in till Visby.

Igår gjorde vi dag ett av två på Kneippbyns sommarland, efterlängtat av båda barnen. Hoppborgar, rutschkanor, karuseller, berg och dalbana, sångstund på kullen och Pippiteater, alltsammans toppat av en kram från Pippi. Och inte nog med det, dessutom ett löfte om att få återkomma idag samt utlovat besök av "Anna Untz Untz", Carros vän Anna som bor på Gotland. Det blev lite lek och bus ombord innan tjejerna drog sig upp på stan för en middag på tumanhand. Kapten fick laga egen mat, baguette och påsbea. Mums!

pippijpg
Cabin crew + Pippi Långstrump

Idag började dagen med sång och ballonger för Kapten som fyller år. Kapten fick godis och en äkta sinusvåg 3000W inverter av besättningen! Därefter återvände vi till Kneippbyn för att även utforska vattenlandet. Albin som älskar bad var helnöjd och badade tills läpparna var blå, helst i den djupa bassängen. Malin var inte överförtjust i just vattenrutschkanorna men ändå nöjd med att doppa sig lite då och då. Vi hann också med att se dagens Pippi-föreställning och att några av skådespelarna bytt roller eller bytts ut verkade inte bekomma något av barnen. Tillbaka i båten blev det lite motorfix eftersom motorn knackat lite sista biten i hamn. Lasse bytte dieselfilter, rengjorde vattenavskiljaren och tillsatte injector cleaner i dieseln. Födelsedagsfirandet fortsatte med middag ute på stan och en promenad längs ringmuren, innan det hela avslutades med en glass nere vid hamnen. Imorgon blir det lite häng i Visby innan vi fortsätter vår färd, troligen mot Öland.

hvjpg
Storfiskaren Albin håvar
malinsvartjpg
Sjörövaren Svarta-Malin

En av Albins flaskposter har också blivit hittade! Treåriga Rene och hans pappa Lainer från Frankrike hittade den i byn Tsitre i Estland! De skulle rama in Albins flaskpost, som de skrev själva: - Det är inte varje dag man hittar ett brev från havet. Tack familjen Laurent för att ni svarade på Albin flaskpost!

//Carro och Kapten