VHF problem + vattennivålarm installerat

Under helgen när vi skulle lyssna på VHF:en (en Sailor RT 4800 DSC från början av 2000-talet) började ett larm tjuta och ett felmeddelande visades i displayen. ERR TIME DATE. I manualen hittade vi inget om felkoder, men i manaulen stod det hur man ställer in tid och datum i en svårhittad meny. Efter att vi lyckats ställa in datum och tid försvann både larmet och felmeddelandet. Jippie!

sailora1JPG
VHF Sailor RT 4800 DSC

Tyvärr var felet tillbaka dagen efter och vi fick ställa in datum och tid igen, suck... Kapten misstänkte då att det måste finnas ett backup batteri någonstans i VHF.en, men var sitter batteriet? VHF:en består av flera delar så svårt att veta var vi skulle börja leta.

Kapten mailade då agenturen som äger Sailor idag, men de kunde inte hjälpa till eftersom det var en så gammal VHF och servicekillarna kände knappt till den. Uppdrag googling började då för kapten. Tillsist hittade han en site som krävde betalning (första 30 dagarna gratis dock), men där fanns en gammal servicemanual till just vår VHF. I servicemanualen hittade kapten information om just ett back up-batteri.
vhf1PNG
Back-up batteri finns i VHF:en


VHF2JPG
Batteri 3V 0,22Ah 20x3,2

VHF3JPG
Batteriet finns under några skyddskåpor i ena delen av VHF:en.

Efter lite mer googling verkade det som att 3V, 0,22Ah med måtten 20 x 3,2 motsvarar ett vanligt CR2032 batteri. 

batJPG
CR2032 batteri

Tillbaka i yachten monterade vi bort den yttre skyddskåpan och fann att servicemanualen stämde.

IMG_1022jpg
Yttre skyddkåpa bortmonterad

IMG_1021jpg
Ytterligare en skyddskåpa bortmonterad

IMG_1020jpg
Den sista skyddskåpan bortmonterad - BATTERI funnet!

IMG_1019jpg
Batteriet bortplockat

Batteriet var ett vanligt CR2032. Några tior fattigare, men med en fullt fungerade VHF skruvade vi tillbaka alla delar igen! Inget larm och inget felmeddelande längre. Skönt att ha det fixat!

I helgen monterade vi vårt nya vattennivålarm i båten. En sensor sitter i kölsvinet och sensorn aktiverar larmet när sensorn blir utsatt för vätska under 8 sekunder.

Under vår långsegling hade vi stängt av den automatiska länspumpen och glömt att aktivera den igen. När vi sedan några dagar senare kontrollerade kölsvinet var det fullt med vatten! I det läget hade detta vattennivålarm varit perfekt. Sensorn sitter monterad långt ned i kölsvinet, precis ovanför den automatiska länspumpens nivåvakt.nivlarmjpg
Vattennivålarm nu monterat i yachten

// Kapten