Sextant + Copper Coat epoxy

Kapten har länge velat köpa en hederlig gammal sextant, VEB Freiberger Präzisionsmechanik (Deutsch natürlich), och han har nu gjort slag i saken! Nu återstår bara att lära sig hur man navigerar med den. Litteratur inköpt, så nu kan pluggandet börja.

IMG_0162jpg
Kaptens "nya" sextant, den är tillverkad 1985

Tidigare var det endast befälen ombord som kunde navigera med en sextant eftersom det skulle minska risken för myteri då besättningen inte hade den kunskapen. Vi får se om kapten lär ut sextantnavigationen till besättningen ombord på S/Y Lady Ann... Dock så finns det ju flera GPSer ombord, så besättningen kanske gör myteri ändå utan sextantkunskap?

På ett Facebookinlägg fick vi en radarbild av Christian Herrmann från när vi korsade Atlanten 2020. De hade inte sett en båt på tre veckor när de plötsligt såg oss via AIS på sin radar den 13:e december. På bilden syns hur vi försöker undvika ett större squall ute ute på Atlanten. Jättekul att få radarbilden! Tack Christian!

IMG_0170JPG
S/Y Lady Ann försöker undvika ett squall ute på Atlanten. Radarbild från Christian Herrmann

Vi har nu beslutat att epoxybehandla båten med Copper Coat till våren. Copper Coat är en vattenbaserad epoxy som innehåller koppar. Eftersom det är en epoxy "blöder" ingen koppar ut i havet eller på land, så den är det miljövänligsate alternativet till vanlig epoxy + bottenfärg. Vi kommer inte att behöva bottenmåla båten på ca 10 + år vilket också känns miljömässigt korrekt. Inga färgrester ut i varje sig hav eller på uppställningsplats.

Copper coat ska rollas på i minst 5 lager, men vi valde att köpa till två lager extra. Dels för ett tjockare epoxylager som minskar risken för böldpest samt att vi inte kommer att behöva bottenmåla på ytterligare några år än de 10+ som utlovas efter fem lager.

Copper Coat epoxy är dyr, 1 liter kostar 1546 SEK. För att kunna måla på sju lager Copper Coat på vår Hallberg Rassy 352 behöver vi 15 liter. Utöver det behöver vi isopropanolförtunning, rollers och rollerhandtag. Totalt gick det loss på ca 25000 SEK inkl frakt. 

Om vi istället hade valt att lägga på Gelshild 200 epoxy i fem lager hade det kostat ca 15000 SEK (11315 SEK om man köper med mässrabatt). Utöver det hade vi behövt måla på två lager hård bottenfärg, ca 2600 SEK. Så totalt 17600 SEK (ca 14000 SEK med mässrabatt).

Vi hade alltså sparat mellan 7400 - 11000 SEK om vi målat med Gelshield 200 + bottenfärg. Varför valde vi då det dyrare Copper Coat kan man undra? Jo, vi slipper arbetet med att bottenmåla i 10+ år. Vi sparar in kostnaden för bottenfärg i 10+ år (10 x 1300 = 13000 SEK) samt att vi inte kommer att släppa ut färg och lösningsmedel i naturen i minst 10+ år! Så ser man det över en längre period blev det billigare, mindre nerlagt arbete och mycket bättre för naturen. Win win på alla sätt.

IMG_0150jpg
Copper coat med målningstillbehör

IMG_0151jpg
Mycket Copper Coat epoxy blir det för sju lager

// Kapten