På kärt återseende

I fredags den 7/7 var det äntligen dags för semester. Efter jobbet var det raskt ned till båten och full fart ut till Siarö som fick bli första hamn under semesterseglingen. Skönt att äntligen vara iväg på semester!! Bakom oss tornade mörka moln upp sig, men framåt var det blå himmel och vi kunde konstatera att vi helt klart åkte åt rätt håll. 

Dagen efter fortsatte vi ut till Stora Rävskär i Söderarms skärgård. Vi lade till vid en gammal militärbrygga som vi sett att andra båtar förtöjt vid tidigare gånger vi varit i Söderarm. Vi spanade efter "förbjudet att beträda-skyltar", men såg inga och bryggan var perfekt att hoppa i vattnet från.

IMG_1409jpg
S/Y Lady Ann vid Stora Rävskär

IMG_1407jpg
Hovfiske är kul

IMG_1408jpg
Malin visar upp fångsten

IMG_5497jpg
Malin hjular runt på bryggan

20518da1-2d9c-456a-968c-1bdbfffc90f3JPG
Besättningen tränar på Finland-dansen (Käärijä Cha Cha Cha)

Efter lunch gjorde vi ett försök till utforskning av ön som dock fick avbrytas då Malin fick nog av de stora och utbredda spindelnäten på stenhällarna. Istället tog vi ett dopp (hopp) varpå vi hade musikintro-tävling som övergick i ett disco. När vi dansat klart tog vi SUP:en och utforskade de närliggande kobbarna, många grund att håll koll på. 

IMG_5519jpg
Smultron plockade

IMG_1432jpg
Söderarms fyr

IMG_5499jpg
Kapten inspekterar yachten

IMG_5506jpg
Pepsi solar

IMG_5520jpg
Malin på promenad

Nästkommande dag var himlen lika blå och innan vi ens hade hunnit få ner lunch-hamburgarna i stekpannan kom familjen Hugosson på S/Y Point Loma, härligt!

Lunchen intogs snabbt och därefter gjorde vi ett nytt försök till utforskning, den här gången skippade vi att gå längs med ön och tog istället den lätt igenvuxna "vägen" upp mot toppen. Färre spindlar, men desto fler gamla (tomma) patroner, en slarvig militär hade till och med glömt ett magasin, tack och lov tomt! Efter oräkneliga hopp från bryggan lyckades vi få barnen att sitta och äta middag innan de åter hamnade i vattnet. Kvällen avslutades i vår sittbrunn med nya favoritspelet "3 saker på 5 sekunder", perfekt att spela vuxna och barn tillsammans. 

IMG_5525jpg
Grillning tillsammans med Hugossons

Söndagen startade tidigt, vi kastade loss redan vid 5, S/Y Point Loma något senare, men de är ju snabbare och vid 11-tiden lade vi till ungefär samtidigt på Rödhamn, strax söder om Åland. Under dagen fylldes det på med båtar och det ryktades om att det var nästintill rekord på gästande båtar, så skönt att vi var där i tid, de sista båtarna som kom fick nöja sig med att ligga på svaj. 

IMG_1442jpg
S/Y Point Loma seglar förbi oss

Vi tog seden dit vi kommit och bokade bastun. Det var nog runt 16-17 grader i vattnet och solen värmde nästan lika bra som bastun, barnen forstatte badandet vid den lilla stranden med hög brygga att hoppa ifrån innan vi åt en gemensam middag uppe på berget. Ny spelkväll, denna gång i Point Loma, "Kortslutning", ett annat spel att rekommendera till stora och små. 

64fa6dea-1076-4b1c-9383-502b60e72474JPG
After sauna med Carro

IMG_1449jpg
Bastubad

Vi stannade kvar på måndagen och fortsatte njuta av denna pärla i Ålands skärgård. Vi har ju varit här förut och kände snabbt att årets planerade rutt till Åland, Finland och Gotland var ett rätt val, kul att återse dessa pärlor!

Det blev en tur runt ön med stopp för medhavd lunch och såklart bad (för vissa i alla fall). Eftermiddagen ägnades åt bad, täljning, fiske, SUP:ande och bokläsning, följt av ny gemensam middag. Barnen avslutade kvällen med kurragömma, de insåg dock snabbt att en segelbåt i vår storlek bjuder på begränsad antal gömställen och leken fortsatte istället i land. 

IMG_5527jpg
Fiske i Rödhamn

IMG_5550jpg
Bad på havssidan på Rödhamn

IMG_5555jpg
Knatte, Fnatte och Tjatte aka Albin, Alexander och Lukas

IMG_5543jpg
Skeppsi spanar efter land

IMG_1483jpg
Rödhamn

Idag var det dags att lämna "Årets finska gästhamn 2023" och ta oss till Mariehamn. Efter tilläggning bredvid en annan HR 352:a fick Pepsi en utskällning av skeppshunden, men satt helt oberörd till hundens förtret. 

IMG_5563jpg
Grannhund hälsar på Pepsi

Hela gänget tog en tur upp till "centrum" och trots åtta olika viljor (nåja, kaptenerna var väl överens om att prioritera båtbutiken) var alla glada och nöjda med besökta butiker när vi vände åter mot hamnen. Niklas gick i förväg med grabbarna medan vi andra tog en räd i matbutiken för att fylla kylen. Den lyckade centrum-turen firades med en glass/ett glas i hamnpuben, lägg märke till namnet! Malin ratade dock glassen för att göra Pepsi sällskap i båten med en skål frysta ärtor, smaken är som baken... 

94858A15-2C16-463C-BBA6-FBB11D01F678JPG
Carro och Helena

IMG_5567jpg
After sail på "Albin's" i Mariehamn

Imorgon säger vi hej då till Mariehamn och Åland för den här gången och fortsätter österut mot fler härliga dagar och nya äventyr! 

//Carro och Kapten