Nya vänner och ändrade planer

Vi stannade i Barbuda ytterligare en dryg vecka. Efter att ha utforskat klart Spanish Point tog vi oss tillbaka till Coco Point där vi träffade ännu en belgisk båt, S/Y Temanua, med Berth, Stephanie, Lyam och Roxie ombord. Nya kompisar för både vuxna och barn! Det firades med bonfire på stranden, barnen ordnade en "kids fire" och njöt av grillade marshmallows i mörkret.

IMG_6388JPG
Cabin crews gjorde en egen eld

IMG_6412JPG
Lugn kväll runt elden

Ett par dagar senare hade suget efter lobster-grillning gett sig till känna igen. Enoch på strandbaren Shack-A-Kai stod för grillningen och vi för tillbehören. Godaste lobstern hittills och det blev inte sämre av alla goda tillbehör. Barnen varvade mat med lek och bad och slutligen dansade de på bordet, en kväll de sent kommer glömma. Kvällen avslutades på Temanua och det hann bli sent innan tre jollar puttrade hemåt igen...

IMG_6420JPG
Albin, Liam, Malin och Roxie laddade inför lobstergrillning

IMG_6422JPG
Kapten på lobstergrillning

IMG_6423JPG
Tillsammans med S/Y Anne-Mon, S/Y Sanuti och S/Y Temanua på lobsterkväll

IMG_6447JPG
Marsmallowgrillning

C41C37E8-E1FA-416A-BBEE-4D702464DFF1JPG
Conch i solnedgång

IMG_6425JPG
Vilda åsnor springer runt på Barbuda

Efter flera härliga dagar i Coco Point fortsatte vi norrut på Barbuda till 17 Mile Beach och Low bay där vi, S/Y Sanuti och S/Y Anne-Mon låg helt ensamma (S/Y Temanua stannade kvar i Coco Point). Efter att ha försökt kontakta ett antal olika guider, med hjälp av kontaktuppgifter i våra seglings-guideböcker, fick vi slutligen tag i Solomon som gladeligen guidade oss runt. Han plockade upp oss vid båtarna i sin träbåt och styrde oss med van hand in bland rev och sandbankar till lagunen som ligger innanför den långa stranden. Vi startade med en tur till Frigate Bird Sanctuary, ett naturskyddsområde med tusentals fregattfåglar samt en del andra arter. Vi hade turen att få se flera hanfåglar som stolt bröstade upp sig med den röda blåsan fylld (av vatten) i jakt efter en hona att dela livet med.

812b7a9d-f7d1-4690-a837-100b48f416a9JPG
Besättningen på 17 mile beach

IMG_8354JPG
Salomon hämtar upp oss inför Fregattfågeltur

IMG_6508JPG
Fregattfåglar, hanen har en stor röd säck under näbben för att locka till sig honor

IMG_6512 1JPG
Cabin crew besöker Fregattfåglarna

IMG_6517JPG
Fregattfåglar

Vi åt lunch i "huvudstaden" Codrington men på grund av kraftigt regn sköt vi upp den planerade utflykten till grottor och ett sjunkhål till nästkommande dag. Codrington består av enplanshus, både nybyggda sådana och ruiner efter orkanen Irma och på gatorna möter man både getter, åsnor och hästar. Vi överraskades av en relativt välsorterad mataffär, relativt i den mening att vår definition av välsorterad ändrats radikalt senaste månaderna... 

IMG_6545JPG
Codringtons låg- och mellanstadieskola

IMG_6531JPG
På tur i Codrington med Roger & Emma från S/Y Sanuti och Thomas & Petra från S/Y Anne-Mon

IMG_6539JPG
Åsna som kilar runt i stan

IMG_6628JPG
Ett gäng får utanför affären i Codrington


På eftermiddagen lättade regnmolnen och det blev en tur till stranden. Roger och Thomas hade dykt efter conch (uttalas konk och inte konch har vi nu lärt oss) och rensningen påbörjades. Till kvällen serverades sedan friterad conch. Det var ingen som riktigt fastnade för denna karibiska delikatess men nu har vi i alla fall testat.

IMG_6552JPG
Thomas och Roger rensar conch

IMG_6564JPG
Albin hjälper till

IMG_6561JPG
Home is where the anchor drops

På torsdagen gjorde vi ett nytt försök till land-utflykt och nu var vädret på vår sida. Det blev en svettig promenad till slukhålet, men det var det värt. Många meter ner på marken var växtligheten en helt annan än där uppe och palmerna sträckte sig högt högt upp för att nå lite solljus. Väggarna såg ut att bjuda in till klättring, men berget var förrädiskt poröst och stenarna lossnade lätt om man gav sig på ett försök.

IMG_6599JPG
På väg till slukhålet

IMG_6466jpg
Slukhålet med en helt annan växtlighet

IMG_6585JPG
Albin och Malin klättrar ned i slukhålet

IMG_6589JPG
Djupt ned i slukhålet

IMG_6474jpg
Albin parkourar

IMG_6476jpg
Spännande att klättra ned i slukhål tycker besättningen

IMG_6477jpg
På botten av slukhålet

IMG_6480jpg
Kan det finnas grottmänniskor här?

IMG_6481jpg
Utsikt från botten

IMG_6594JPG
Albin hittade spår av tidigare besökare i slukhålet...

Efter slukhålet utforskade vi en större grotta innan det återigen var dags för lunch i Codrington. Solomon tog oss till en restaurang i änden av "stan", återigen överträffades våra lågt ställda förväntningar och det var tre mätta och nöjda besättningar som skjutsades tillbaka till Low Bay. 

IMG_6621JPG
Grottutsikt

IMG_6609JPG
Kapten spanar från taket på grottan

IMG_6491jpg
Grottboende med utsikt

IMG_6488jpg
Ostsidan av Barbuda

På kvällen blev det en ny bonfire, nu med korvgrillning och spökhistorier.

IMG_6661JPG
Malin vandrar längs stranden

IMG_6373JPG
Malin och kapten samlar ved

IMG_6643JPG
Brasan tänd

IMG_6649JPG
Glad cabin girl och trött cabin boy

När vi kände oss klara med Barbuda var planen att åter segla söderut till Antigua och Jolly Harbour för att kunna vi fylla upp med mat, vatten, gasol och diesel. Hastigt och lustigt hade dock Antiguas myndigheter bestämt om nya restriktioner över påskhelgen, vilka bland annat innebar förbud att vistas på stränderna och ett totalt seglingsförbud. Detta kommunicerades dagen innan restriktionerna började gälla. Vi trotsade dock seglingsförbudet, vilket vi inte var ensamma om, och stötte inte på några problem. Inte förrän vi skulle in i hamn. Marinan undrade om vi hade tillstånd från Coast Guard och när vi kontaktade dem började en fars. Vi vet inte hur många gånger vi försökte förklara var vi befann oss (i viken utanför marinan), vart vi skulle (in i marinan) och varför (för att fylla på mat och vatten) samt att vi skulle stanna där till tisdagen (då seglingsförbudet upphörde). Slutligen avslutades samtalet och vi tolkade det som att vi fått tillstånd och kunde därefter gå in i marinan. Planen var en påskmiddag då det var påskafton men efter att ha krånglat med Coast Guard, hittat mjölbaggar i lunchpastan, stressat till tvätteriet med tre veckors tvätt, lyckats få Albin till frisören, duschat i riktiga duschar! och slutligen sanerat under Lasses säng i förpiken där en Coca-cola burk exploderat intogs middagen på den grekiska restaurangen och påskmiddagen skjöts upp en dag. Återigen gjorde vardagslivet sig påmint i paradiset. 

Efter att ha blåst ordentligt i två veckor lade sig nu vinden betydligt och i marinan blåste det nästan ingenting alls samtidigt som det var riktigt varmt. På stranden fick man ju inte heller vara... Då löste barnen det på egen hand med hjälp av vattenslangen på bryggan och vi vuxna önskade nog att vi vågat kasta oss in i vattenkriget. Nu fick vi också till påskmiddagen och tillsammans med S/Y Anne-Mon och S/Y Sanuti avnjöts ägghalvor med räkor, Abbas sill, rökt lax, köttbullar, prinskorv och slutligen grillat kött och potatisgratäng. Som om inte det vore nog hade Emma gjort chokladmousse till efterrätt och det var tre minst sagt proppmätta besättningar som kröp till kojs den kvällen. 

IMG_6726JPG
Nedkylning i värmen

63899940582__FD5C32B3-C93D-4219-8AE9-872BC08F9134JPG
Påskpyntad S/Y Lady Ann

9523AA00-73E4-4E1E-A564-DE2693326F7FJPG
Påskharen tagen på bar gärning

IMG_6677JPG
Prinskorv, köttbullar och rökt lax

IMG_6678JPG
Ägghalvor med majonäs och räkor - påskmiddagen serverad

IMG_6682JPG
Thomas och Petra från S/Y Anne-Mon

Dagen efter var det äntligen dags. Vår sexåring fyllde sju och uppvaktades på sängen med sång och paket. Gladare sjuåring får man leta efter! På eftermiddagen kom båt-vännerna på kalas och dagen avslutades med pizzamiddag på restaurang, allt enligt födelsedagsbarnets önskemål. Utöver gosedjurs-hunden var högsta önskan att inte segla på födelsedagen, hm...  

IMG_6699JPG
Vår stora lilla Malin 7 år!

76131ee6-9050-471a-ad60-343208e1d913JPG
Gossedjur är det bästa som finns

IMG_6718JPG
7-årskalas ombord med cabin crew från S/Y Temanua

IMG_6720JPG
S/Y Anne-Mon, S/Y Sanuti och S/Y Temanua kom och firade Malin

IMG_6728JPG
Dagen avslutades med pizzamiddag (olivpizza är Malins favorit, ser ni sjuan?)

Om en månad ska vi korsa Atlanten igen och förberedelserna har nu börjat. I Jolly Harbour passade vi på att göra motorservice (byte olja, oljefilter, backslagsolja, vattenavskiljarfilter, dieselfilter, anod, rensade vattenfiltret) och utförde en riggcheck (kollade att alla stag, vantskruvar, vantinfästningar, vantspridare inte hade några skador). Allt gick bra och vi hann även med att rensa ut i cabin crews akterruff. Blev många soppåsar till marinans container...

Efter fullspäckade dagar i Jolly Harbour har vi nu tagit oss norrut igen till en ankring utanför Great Bird Island. Här kryllar det av rev så det gällde att hålla tungan rätt i mun när vi tog oss hit och varje jolletur kräver full koncentration och helst en spejare på varje sida. Ön i sig är relativt anspråkslös men efter ett tips på Instagram fann vi en vattenfylld grotta som går ett trettiotal meter in i berget, riktigt häftigt. På den södra änden finns också ett mindre slukhål och även om man inte riktigt kan se varför ön heter Bird Island så kan man definitivt höra det, framförallt på kvällar och mornar.

IMG_6748JPG
På tur på Great Bird Island

IMG_6752JPG
Great Bird Island

IMG_6761JPG
Malin styr jollen hemåt

Runt om finns mindre öar med häftiga formationer, bland annat den lilla ön Hell's Gate och äntligen fick vi också utdelning på den ambitiösa hummerjakt som pågått i flera veckor. Roger och Thomas lyckades fånga två humrar som blev en delikat förrätt häromdagen.  

20210409_172456JPG
Kaptensparet vid Hell's gate

20210409_173632JPG
Ogästvänligt vid Hell's gate

IMG_6803JPG
Klart vatten

20210408_161643JPG
Kapten och Thomas på lobsterjakt

20210408_160911JPG
Korall i Great Bird Island

C22ED077-28FD-4F09-AD5A-27012FE7AF04JPG
Nyfångad lobster

IMG_6778JPG

Malin vågar hålla i en lobster

F912A7BD-C1C2-44A4-8087-0559E1AB1496JPG
Nyrensad lobster

DE2D70AE-EE42-4ED3-9957-98816744F69FJPG
Nygrillad lobster

IMG_6787JPG

Malin vågar smaka lobster!

27006F81-2D72-4BE6-980B-59BA2E62BFC0JPG
Lobsterförrätt i S/Y Lady Ann tillsammans med Roger & Emma och Thomas & Petra

Våra barn och Roxie och Lyam från S/Y Temanua har varit oskiljaktiga och det leks från morgon till kväll. I skrivande stund är både Albin och Malin hos dem på pannkaks-frukost och vi bävar för när det om några dagar är dags att ta avsked. S/Y Temanua ska fraktas hem på lastbåt och familjen ska flyga hem efter att ha tillbringat ytterligare en dryg månad på fastlandet på Antigua.

5b93354a-384f-4c38-a94b-e32cd59a95a4JPG
Lek ombord på S/Y Temanua

IMG_6798JPG
Trevliga kvällar tillsammans på S/Y Temanua

De senaste dagarna har vi nåtts av nyheter och bilder om det vulkanutbrott på ön Saint Vincent som började lite smått redan när vi var där vid nyår. Nu är situationen förvärrad, vi ser bilder från vänner som ligger kvar vid granön Bequia där deras båtar är täckta av aska och boende i området kring vulkanen har evakuerats. Vi lider med öbefolkningen som drabbas av detta, situationen med Corona är svår nog som den är med belastning på sjukvård, restriktioner och uteblivna inkomster. Våra tankar går till Saint Vincents befolkning och vi hoppas att skadan blir så lindrig som möjlig.

Tanken var att avsluta vår tid i Karibien på Guadeloupe, men för bara några dagar sedan tog Frankrike beslut om att åter stänga ned och det inkluderar alla franska öar så nu är vi inte längre välkomna där. Vi siktar istället på den holländska delen av Saint Martin, dit vi räknar med att segla i mitten av veckan. Vi hoppas kunna klämma in dykning på Saint Eustatius, som enligt guideböckerna ska vara riktigt bra, på väg till Saint Martin. På Saint Martin börjar sedan 
förberedelserna inför ”hemseglingen” på riktigt.

// Carro & kapten