Nya däcksluckor från Gebo

Helgerna har varit kalla i Åkersberga, så på båtfixar-fronten har det inte hänt så mycket under hösten och vintern.

Under vår långsegling gick en av däckluckornas gångjärn sönder på ön La Palma och fixades då provisoriskt med en genomgående bult. Däcksluckan är original från 1980, så ett nytt gångjärn går inte längre att få tag på. Vi bestämde oss därför att byta ut hela däcksluckan när vi kom hem.

Däcksluckor från olika tillverkare finns det gott om, men att hitta en däckslucka som passar utan att behöva plasta nytt eller slipa bort befintlig plast verkade svårt att hitta. Till sist hittade vi ett Facebook-inlägg från en annan Hallberg Rassy-ägare som bytt till däcksluckor från leverantören Gebo. Dessa däcksluckor skulle passa utan att man skulle behöva utföra extra arbete och de är dessutom class A ocean-klassade! Saltstänkt värre!

storgebpjpg
Gebo 50x50 däckslucka (without flange)

Vi beställde en däckslucka direkt från leverantören (eftersom de var slutsålda i Sverige) och den levererades någon vecka senare med bud.


När det så var några få plusgrader ute åkte kapten ned till båten och monterade bort den gamla däcksluckan. 

IMG_2111jpg
Gammal däckslucka bortmonterad

Den gamla tätningsmassan skrapades bort och de gamla skruvhålen fylldes med gelcoatspackel i rätt kulör.

IMG_2112jpg
Gammal tätningsmassa bortskrapad och skruvhål fyllda med gelcoatspackel

Efter den första slipningen lades ett andra lager gelcoatspackel. Gelcoatspacklet slipades och sedan provmonterades den nya däcksluckan.

IMG_2178jpg
Provmontering på gång

Den nya Gebo däcksluckan passade perfekt! Skruvhål borrades och sedan var det dags för tätningsmassa.

IMG_2179jpg
Tätningsmassa på plats

Sedan skruvades alla skruvar i och överflödig tätningsmassa torkades bort.

IMG_2180jpg
Däckslucka på plats

När den nya däcksluckan satt på plats bestämde sig kapten för att även byta de tre andra gamla däcksluckorna. Det skulle helt enkelt se mycket bättre ut om samtliga däcksluckor hade samma design och utseende.

Vi har tre stycken 50x50 däcksluckor och en 45x32 däckslucka på yachten. Gebos 50x50 däcksluckor var fortfarande slut i Sverige, så återigen beställde vi dem från leverantören direkt. Den mindre däcksluckan fanns dock i lager hos Moory, så den beställdes via dem.

litenGebojpg
Gebo 45x32 däckslucka

När det är plusgrader ute igen fortsätter däcksluckebytet.

Vi har nu hittat ett Dental First Aid Kit som kan vara bra att hem med sig i sjukvårdslådan i båten om tandolyckan skulle vara framme.

dentek-eerste-hulp-kit_1jpg
Dental First Aid Kit

God fortsättning!

Varje ny dag är en dag närmare sjösättning (21/4)!


//Kapten