Lite hit och lite dit

Efter Öregrund tog vi oss upp till Örskär, norr om Gräsö, och lade oss på svaj i en fin vik. Dagen spenderades på SUP:en, på klipporna i land och i sittbrunnen med bokläsning. Knappt 13 grader i vattnet och barnen tog sig ett dopp, vi vuxna avstod. Under natten ökade vinden och vid 5-tiden lättade vi ankar och vände söderut igen. Vinden höll i sig, men vi seglade mestadels inomskärs. Det var bara sista biten in mot fiskehamnen i Grisslehamn som det blev rejält gungigt. 

Kommande dag, måndag 15/7 startade vi vid 7-tiden och seglade mot Mariehamn, Åland. Efter tilläggning tog vi en promenad mot "city". Middagen intogs på ÅSS Seglarpaviljong och samtliga gav den högsta betyg! Nästkommande dag hade vi siktet inställt på en strand, men det blåste relativt mycket och vi hittade istället till Mariebad, ett stort badhus med bland annat rutschkana och en ansluten utomhuspool. Vi blev kvar i nästan fem timmar! Väl tillbaka i hamnen prövade barnen fiskelyckan och lyckades meta upp 7 fiskar! Samtliga fick dock återgå i frihet innan vi kröp till kojs. 

e2dc300b-9699-418c-9121-b745ce445f93JPG
Cabin crews första fångst

Vinden och lite sämre väder generellt gjorde att vi blev kvar några dagar i Mariehamn. Vi gick i affärer, fikade på stan, spelade spel och läste böcker. Ganska härliga slappa dagar. Sista kvällen gick vi på bio Royal och såg Insidan ut 2, sevärd film tyckte majoriteten. 

Fredag 19/7 skulle vinden avta och vi kastade loss och begav oss mot Sverige igen. Det blåste dock betydligt mer än vad prognosen sagt och det blev riktigt gungigt. En sliten besättning var tacksamma när vi nådde Söderarm och vår favoritplats med bryggförtöjning var ledig. Solen sken dessutom och det blev en härlig somrig eftermiddag och kväll med promenad på ön, SUP:ning och bad från bryggan. Det är ett militärt område och ön kryllar av tomma patroner som cabin crew mer än gärna städar upp (= tar med hem...).

IMG_3022jpg
Lite tuffare seglingsväder än förväntat

IMG_3027jpg
I över 7 knop över Ålands hav

IMG_3028jpg
Skeppskatten Pepsi hittade en lugn plats

IMG_3030jpg
Lugnt väder i hamn

Trots tappra lagningsförsök av gummijollen som gick sönder på semesterns tredje dag, så höll det inte särskilt länge och en ny fick beställas. Den skulle hämtas i Åkersberga 22/7 varför vi planerade in ett stopp där. På vägen stannade vi till på vår klubbholme Ekholmen där vi njöt av ett bastubad under lördags-kvällen. På söndagen lade vi till i hemmahamnen, tog en sväng om huset för att kolla läget och provianterade för kommande dagar. Vi passade också på att äta middag hos Carros föräldrar som dessutom lånade ut tvättmaskinen under tiden, toppen! 

I måndags hämtade vi ut den nya gummijollen och tog sedan sikte mot Gotland och Visby. Det var relativt lugnt på havet och vi fick använda motorn. Vi hade en fin eftermiddag och kväll ombord och alla mådde bra. Vid sjutiden på morgonen började det plötsligt gunga rejält. Vågorna kom från väster trots att (den svaga) vinden var sydlig. Båten vajade fram och tillbaka och cabin crew rullade runt i sängarna. Tur att sjökojerna satts upp kvällen innan! Även Pepsi tyckte det var lite jobbigt, men hittade en lugn plats på hyllan längst akterut.

IMG_3036jpg
Korsordstjejer på väg mot Gotland

Vi kom i hamn vid 10-tiden och efter uppfräschning av både båt och besättning träffade vi Carros morbror Lucke för en lunch på stan. Därefter fortsatte vi upp till Monica och Ronnie, Luckes svärföräldrar för fika. Då deras hus är sålt och de var i flytt-tagen fick barnen den stora äran att tömma kak-förrådet. Det de inte orkade äta upp fick vi med oss till båten, smaskens!

I onsdags gjorde vi sällskap med barnens kusiner på Kneippbyn, en superhärlig dag med många åk och väldigt glada barn! 

IMG_3042jpg
Malin och Bianca på vattenland

IMG_3043jpg
Albin och Bob på vattenland

I torsdags tog vi en tur på stan innan vi gick till Carros kollega Leif och Helena som har ett sommarhus på Gotland. Det blev pool-bad och middag innan vi avslutade dagen på Gin-baren Lindgården, otroligt goda och fina drinkar! 

IMG_9705jpg
Drinkar tillsammans med Leif och Helena

IMG_9718jpg
Solnedgång med cabin crew

IMG_9722jpg
Gindrinkar på Lindgården i Visby

Dagen efter hade vi bokat hyrbil och startade i Lickershamn där vi tog en promenad runt naturreservatet vid rauken Jungfrun, åt en välsmakande lunch och spelade mini-golf. Sedan fortsatte vi mot Bläse där kusinerna tillbringar delar av sommaren. Vi hann med ett dopp i havet, en drink på bistron och middag hemma hos Vendela och Jesper, väldigt trevligt för både stora och små.


IMG_3046jpg
På raukspaning i Lickershamn

IMG_9727jpg
Cabin boy och kapten med Jungfrun i bakgrunden

IMG_3050jpg
Minigolf i Lickershamn

IMG_9750jpg
En drink i Bläse

Vi hade hyrbilen i två dagar och igår gav vi oss av söderut vilket vi inte gjort tidigare. Ända ner till Hoburgsgubben för en liten promenad bland raukar och grottor. När vi kände oss nöjda med det var det dags för nästa stopp, Katthammarsvik där vi som vi brukar tog en lunch på rökeriet.

IMG_3055jpg
Besättningen och Hoburgsgubben

IMG_9760jpg
Albin raukklättrar

IMG_9788JPG
Hela besättningen på södra Gotland

Carros arbetskamrat Camilla har sommarhus precis mittemot och inte nog med det, hon har sin häst Mini med sig till ön! Vilken lycka! Malin som under våren till slut lyckades övertala sina stackars föräldrar om att få rida var i himmelriket när hon fick trava runt med Mini på ridbanan. Det gick fantastiskt bra och även Albin fick ta en ridtur. Tusen tack Camilla! Vi fortsatte hem till Camilla och Anders för en fika innan vi avslutade med en tur på Grogarnsberget och spanade in utsikten över östra Östersjön. 

IMG_9815jpg
Malin rider på Mini

IMG_9821jpg
Malin tackar för ridturen med en kram

IMG_9829jpg
Även Albin fick rida

IMG_9832jpg
Kapten a.k.a. Kapten Cowboy vet hur man leder hästar

Idag blev det en ny tur på stan och sedan häng i båten. Egentligen skulle vi vänt hemåt imorgon, men det blåser nästintill stormvindar sedan några timmar och det ska hålla i sig under morgondagen, så vi blir kvar till tisdag. Vi har säkrat upp med fler fendrar och linor och förbereder oss för en gungig och kanske lite stökig natt, men ligger ändå tryggt i den inre hamnen. 

För alla som undrar hur skeppskatten Pepsi mår kan vi berätta att han mår utmärkt. Han har återhämtat sig väldigt bra, men ser fram emot att få komma till landstället Kiatorp på vår sista vecka av semestern. Husse och matte har även lovat att han ska få springa fritt!

// Carro & kapten