Höstprojekt 2022

Ett av höstens projekt var att byta ut sanitetsslangarna till toaletten. För att få bort de gamla sanitetsslangarna, som satt stenhårt, använde vi en vinkelslip. Det gick väldigt smidigt, men man måste vara försiktig så att man inte sågar för djupt med vinkelslipen. De gamla slangarna hade ganska mycket beläggning av urinkristaller på insidan, så det var på tiden att byta.

Vi använde de gamla slangarna för att måtta ut längden på de nya slangarna. Sedan var det bara att skruva tillbaka de nya slangarna så var det projektet klart. Skönt!

toaslangjpg
Nya sanitetsslangar till toaletten monterade

Hösten 2019 rengjorde vi båtens vattentank inför långseglingen till Västindien. I Västindien tankade vi ofta avsaltat vatten (utan klor) eller regnvatten, så vi misstänkte att det hade skulle finnas en hel del som växte i vattentanken. När vi öppnade serviceluckorna till vattentanken såg vi lite mögelprickar, men det var allt.

IMG_0114jpg
Lite mögelprickar var allt vi hittade i vattentanken efter 3 års vattentankning av vatten av varierande kvalitet

Vi rengjorde även vattentanken hösten 2013 när vi hade köpt båten. Då såg det ut så här:

tankjpg
Hösten 2013 hade hela vattentanken en grön beläggning och mögelprickar

Vi har nu under hösten beställt nya madrasser till hela båten av Stockholms mattlangett. De gamla madrasserna var original från 1980, så det var på tiden att köpa nya. Efter fyrtiotvå års användning var de inte speciellt fräscha undertill... När vi köpte båten klädde vi om dynorna i salongen, men det tyget fanns inte kvar och vi ville även ha lite "spänstigare" dynor, så det fick bli helt nya dynor i salongen också.

Martin från Stockholm Mattlangett kom ut och mallade på plats i båten och alla madrasser ska levereras innan jul. Vi valde resårmadrasser till alla kojplatser och originaldynan till salongen och samtliga madrasser kommer ha tyget "Knop fg Uni 173" (blått). Eftersom vi beställde innan den 1/11 fick vi 15% rabatt! Alltid något, men det kostade pengar ändå.

Bild kommer senare!

I somras när vi åkte i höga vågor utanför Hanö hörde vi ett skavande ljud från motorn. När vi slog av på gasen försvann ljudet, men ljudet återkom efter stund. Vi kunde utesluta att ljudet kom från själva motorn och misstänkte istället att ljudet kom från propelleraxel/propeller. När vågorna hade lagt sig försvann ljudet helt och återkom inte under resten av båtsäsongen. I hamn dök vi även ned och kontrollerade propellern, men kunde inte se något fel. Efter upptagning upptäckte vi att vi kunde rucka lite på propellen samtigt som det lät som om propelleraxeln slog i något.

Vi kontaktade Marinan i Österskär som kom ut och tittade snabbt på det hela och de ska nu undersöka mer ingående vad som kan vara fel. 

// Kapten