Gott nytt år!

S/Y Lady Anns besättning önskar alla läsare ett gott nytt år!

Under december har vi monterat NOAs vridbara solcellshållare på våra två nya 80W solpaneler som ska monteras på ombord till våren.

Vi har även bytt lysdiod i motorpanelen. Den lyste inte under förra sommarens nattseglingar. Som tur var var det bara lysdioden som var trasig. Lysdioden (12 V, 1.2 W) köpte vi på OK macken i Åkersberga. Två stycken kostade runt 30 kr. Försökte innan både i båttillbehörsbutiker och på Mekonomen, men de hade ej denna lysdiod.

Carro har under hösten gått Förarintygskursen tillsammans med sin pappa Mats. Till kaptens stora förtjusning klarade båda tentan och båda har nu fått kursen instämplad i sina blåa NfB-pass.

Lite mer inköp har det blivit under hösten också. Under seglingen till Tyskland i somras upptäckte vi att det inte fanns vattenslangar på bryggorna som vi är vana vid vid seglling i Norden. Varje båt fick själva ha med egen vattenslang. Många av de tyska båtarna hade en platt vattenslang på en vinda som såg smidig ut. En sådan har vi nu införskaffat.

1194055_bb_00_fbeps_1000jpg
Gardena Roll-Fix 20 (20 meter lång)

Vi har också införskaffat en ny AIS transponder. Vi hade en AIS mottagare sedan tidigare, men vi vill även kunna skicka iväg vår egen information till andra båtar i närområdet. (Vi förutspår även att det kommer att vara ett krav att ha en AIS transponder ombord för deltagande i ARC 2020.) Valet föll på en Amec Camino-108W med tillhörande extern ANT-21 GPS-antenn. Denna AIS transponder har, förutom de sedvanliga AIS transponderfunktionerna, även WiFi. Vi kan nu få in AIS-data på våra telefoner, IPADS, datorer m.m. Amec har en AIS-app som man kan ladda ned gratis här. Smidigt och bra.

300x236jpg
AIS transponder Amec Camino-108W (WiFi)

b6456e17f6780e33d6ae68ede24b872epng
Amec AIS-app (Amec AIS transpionder krävs för att få det att fungera)

Vi har också beställt ett mastreflex-kit. Denna reflex fästs i masten för att synas bättre t.ex. vid en nödsituation. Mer info finns här.

mastreflex_1jpg
Mastreflex

Som vi skrivit om tidigare har vi investerat i ett batteriövervakningssystem från Nasa.

c92d7b3a-5aeb-46f8-9825-5b9b0c9e6a86_1jpg
NASA BM-1 batteriövervakning

Nu återstår bara att installera allt i båten. Skruvande och kabeldragande, kul så här i vintermörkret!

Gott nytt seglingsår!!