Dominica - Äventyrens ö
Karantäns-dagarna fördrevs sedvanligt med skola/jobb, bad, film och lek. På lördagen bjöd barnen in till maskerad-disco och det bjöds på en hel del gottigheter. Efter sex dagars karantän och ytterligare ett PCR-test var vi till slut fria att ta oss an Dominica. Och vilken ö att ta sig an. Egentligen förtjänar varje dag ett eget blogginlägg men tiden räcker inte riktigt till. Vi får sammanfatta det hela i bilder, så gör er redo för en bildkavalkad!
Disco ombord med otäcka gäster
Lördagsgodis
S/Y Anne-Mon överraskade med nybakta frallor en morgon, fantastiskt!
Det regnar en hel del på Dominica, vissa dagar mer än andra och vi passade på att samla lite regnvatten till sötvattenduschar efter alla salta bad.
Vattenuppsamling
Första strapatsen vi gjorde var en djungeltur tillsammans med besättningarna på S/Y Anne-Mon (Sverige), S/Y Sanuti (Belgien), S/Y Cap Maj (Danmark) och S/Y Calypso (Holland/Danmark). Vi startade längs Indian River och hade siktet inställt på ett vattenfall. Så vi började gå genom den täta terrängen. Och gick och gick. Lunch-stopp vid en mindre flodfåra där barnen njöt av svalkan floden gav. Via en större asfalterad väg tog vi oss vidare och närmare vattenfallet. Vi hade blivit varnade för att stigen dit förstörts av orkanen Maria som fyra år tidigare ställt till med enorm förödelse på ön. Och någon stig kunde vi absolut inte hitta. Roger från S/Y Sanuti hade med macheten och högg oss tålmodigt framåt. När vi var ett par hundra meter från vattenfallet insåg vi att det inte var alltför många timmar kvar till skymningen och terrängen var enormt tät. Vi tittade på varandra och tog sedan ett snabbt gemensamt beslut om att ge upp. Det vore oförsvarbart att nio förnuftiga vuxna med ansvar för två barn blev fast i djungeln över natten på grund av envishet. Det är heller inte så att det saknas andra vattenfall på denna mycket kuperade ö. Så vi vände om och insåg snabbt vilket bra och viktigt beslut vi hade tagit. Att hitta vägen tillbaka genom den täta djungeln, där vi gått bara en halvtimme tidigare var allt annat än lätt. Ingen av oss ville tänka på hur det hade varit att försöka göra det i mörker.
På väg in i djungeln
Längs Indian river
Över floden
Lunch längs floden
Cabin crew lunchar
Kapten på tur
Cabin crew på tur
Malin mitt i djungeln
Carro och Malin på en öppen plats i djungeln
Djungelblomma
När vi slutligen tagit oss upp för den sista backen mot "stora vägen" var det inte bara barnen som längtade efter en taxi. Och när vi nådde krönet stod den bara där, ett mirakel! På Dominica består nämligen lokaltrafiken av minibussar som antingen agerar som buss eller som taxi, så det tog en stund innan vi förstod att den billiga taxiresan ner till stan egentligen var en buss-tur. Chauffören sa först 3 EC-dollar per person men ändrade sig snabbt till 2 EC-dollar när vi spred informationen bakåt i ledet och han misstolkade vår förvåning över det låga priset som tvekan till att åka med.
Trötta barn fick bäras sista biten, tack Thomas för bärhjälpen!!
Väl tillbaka vid jolle-bryggan blev det först en kall dricka på strandbaren Purple Turtle och när middagsplaner började diskuteras var beslutet att beställa middag inte svårt att ta, ingen hade egentligen energi till att ställa sig och laga mat.
Välförtjänt dricka
Mellan alla utflyktsdagar har vi även hunnit med strandhäng och en och annan beach volleyboll-match. Barnen varvar bollsport med hundlek och bad och emellanåt svalkas struparna med en öl/läsk på Purple Turtle, numera vårt stamishak.
Beach volleyball, yacht style
Bad med traktens hundar
Turtle Purple
En eftermiddag tog vi en båttur på Indian River med den fantastiska guiden Titus. Han berättade entusiastiskt om både Dominicas historia och natur. Längs floden finns också ett hus byggt till inspelningen av Pirates of Caribbean 2, häxan Calypsos hydda, till Albins (nåja, till några av de vuxnas också) förtjusning kvar. Enligt Titus kunde man övernatta i hyddan, men nja....
In i Indian river
Vid Calypsos hus
Hydda med potential för den händige, ett stenkast från floden
Nöjda med besök hos Calypso
Cabin crew håller utkik
Under flodturen lade vi till vid en brygga och Titus tog oss med till en närliggande farm där vi fick titta, lukta och smaka på flera örter, frukter och grönsaker. Det var nyttigt och intressant att se hur saker växer, till exempel cashewnötter, ananas och ingefära. Kakaobönans innehåll, vita geléaktiga klumpar som man kan suga på, har få likheter med den choklad vi hittar i butiken, både till utseende och smak...
Mangroveträd
Guiden Titus berättar om kakao
Ananasbuske
Citrongräs
En kall dryck och provsmakning av guava, banan, stjärnfrukt och sockerrör
Sockerrör provsmakas
Malin och Albin glada
Alla tjejer fick blommor
Fin bukett
Solen på väg ned över Indian river
Nöjda turister
Cabin crew rekommenderar Indian river tour med Titus!!
Örter på tork i båten
För att kunna segla vidare mot Antigua och Barbuda behövdes nya tester, så kallade exit-tester. Till skillnad från när man kommer till Dominica och tar tester i Portsmouth, så måste dessa exit-tester av någon anledning tas i huvudstaden Roseau på södra delen av ön. På grund av att kustbevakningen vill ha kontroll på alla inkommande båtar och bara har två egna båtar att patrullera med, så får man inte själv segla ner till Roseau utan måste ta sig dit med buss/taxi. Eftersom tiden för testet var klockan sju på morgonen valde vi att boka taxi. Så klockan 5:45 i måndags knöt vi fast jollen vid stranden och åkte den dryga timmen ner till Roseau. "Kliniken" var inhyst i Botaniska trädgården och utanför stod två tält uppställda, det ena avsett för provtagnings-patienter och det andra för vaccinations-patienter. Det senare fylldes på i rask takt och det var allt annat än social distansering. När någon påtalade för de väntande att de måste försöka hålla avstånd blev svaret snabbt "Men det är ingen fara, vi ska ju bli vaccinerade!!" och så trängde de ihop sig lite till...
Trångt i vaccinationskön
Efter två timmars väntan och en vända in i tältet för att bekräfta identitet med passen (för det kunde man ju inte göra i samband med själva provtagningen...) var det äntligen dags. Tack och lov behöver barn under tolv inte provtas enligt Antiguas protokoll, så barnen slapp den här gången. För oss vuxna var det vårt nionde respektive tionde (Carro fick ju provtas två gånger på Madeira) test.
Kapten Coronatestas
När det var klart avnjöt vi en smarrig hotellfrukost nere vid havet innan vi gick en runda i huvudstaden som var något mer stadslik än Portsmouth. Där fanns också två riktigt bra mataffärer och en hyfsat bra, vilket inte finns någonstans på resten av ön. I Portsmouth har vi dock fördelen med att varje dag få tag i fina lokalt odlade grönsaker och frukter på den lilla marknaden. Att försäljarna är högljudda och övertygade om att just deras varor är bäst hör till, dessutom förstår vi desperationen efter kunder ett sådant här år, då vi, seglarna i de 30-talet båtar som tillåts komma till landet, är de enda turisterna på ön.
Hotellfrulle!!
Pannkakor till barnen
I Roseau finns visst ett svenskt konsulat
Thomas öppnar conchs
Lion fish
I tisdags var det dags för ny utflykt. Samma gäng som veckan innan försökt forcera Dominicas djungel på egen hand hoppade spända av förväntan in i Pauls minibuss för en heldag runt om ön. På väg mot första stoppet redogjorde Paul för de olika små byarna vi passerade, många med franskklingande namn och var och en med sin charm. Utsikten mot Karibiska havet var slående och vid ett tillfälle körde vi upp på en höjd och kunde då se Atlanten på vår högra sida och Karibiska havet på vår vänstra. Därefter tog Paul oss ned till Red Rocks, ett område med röd lavasten som genom åren formats av naturens krafter och som fortsatt gör det. Terrängen var böljande och underlaget kändes mjukt att gå på. Här och var fanns små grottor och gångar och på vissa ställen stupade det brant. Otroligt häftigt.
Red rocks
Thomas och cabin crew i grotta
Albin lämnar tag
Efter Red Rocks fortsatte vi till en chokladfabrik. Där tog ägaren emot och gav oss en guidad tur. Vi fick följa varje steg "from bean to bar" som det stod på husväggen. Kakaofrukten innehåller ett tiotal bönor inpackade i en geleaktig "puppa" och första steget är fermentering. Därefter torkas bönorna i solen innan de rostas för att sedan malas. Barnen fick pröva på att skala bönorna som torkats, men i själva framställningen behövs de inte skalas. Efter malningen används en separator som skiljer bönorna från skalen. Allt detta sker i etageplanet på fabriken men sedan var det dags att gå ner i "källaren" där resten av processen äger rum. Bönorna blandas med mjölk och eventuell smaksättning i en maskin, som sedan står och kör runt blandningen i fyra dygn! Slutligen hälls den i formar och tempereras innan den är klar för försäljning. Efter rundvandringen fick vi provsmaka de olika chokladkakorna för att frivilligt köpa en chokladkaka eller två. Eller sju...
Pointe Baptiste Estate chokladfabrik
Bean to bar
Kakaofrukter
Fermentering
Torkande bönor
Cabin crew skalar bönor
Inne i fabriken
Chokladkakor!!!!
Sortimentet
Fruktstund i bussen
Därnäst körde vi in i öns indian-reservat där ursprungs-dominikanerna Kalinagos bor. Det bestod av flera byar som liknade övriga byar på ön, men nere vid vattnet har de också byggt upp en by för att illustrera hur livet på ön sett ut genom århundraden. Vi fick en guidad tur och guiden berättade om diverse medicinska växter som användes och fortsatt används, om sjöjungfrun Blue Mother som lurat ner två fiskare i havets djup och vars ingång nu var spärrad med en stor sten. Han berättade även om anden som man använde för att skrämma barn till lydnad. Efter att barnen fått höra om anden sattes de i ett hål i en trädstam och lämnades i mörkret i tre-fyra timmar (guiden intygade att föräldrarna inte befann sig alltför långt bort under den tiden). Sedan hämtade man barnen och förväntade sig lydnad för att barnet inte skulle hamna där igen. Ordning och reda! Hm....
I Kalinagos by
Frukt som sägs vara bra för levern
Vattenfall ned till sjöjungfruns pool
Besättningen
Utsikt från Kalinago-byn
Vattenfall
Stupad Kalinago krigare hedras med staty
Klassfoto
Ihåligt träd där busiga barn lämnas för uppfostran
Lunchen intogs på restaurangen SeaView och den levde verkligen upp till sitt namn. Sista stoppet var Spanny Falls, ett av flera "twin falls" och för att komma till det bortre krävdes det klättring över ett krön, tack och lov fanns det rep till hjälp. Det var härligt att bada i sötvatten och att få sig en riktigt "dusch", något vi inte fått sedan på Saint Lucia i slutet av december. Först kändes vattnet riktigt kallt, men man vande sig snabbt och vi konstaterade att det nog ändå var runt 20 grader. Så vi är nog lite bortskämda då vi vanligtvis badar i 26-27 grader.
Sea view restaurangen
Klättring till vattenfall
Uppför
Nedför
Sjöar på vägen
Vattenfall 1
Vattenfall 2
Bad i vattenfall
I vattenfall
Igår, onsdag, upplevde vi en av resans höjdpunkter; Canyoning. Vi hade hört om det av ett par andra seglare de första dagarna här på Dominica men de sa att barnen var för små och vi tänkte "jaha, då får vi nog hoppa det". Sedan såg vi ett reklamblad där det stod att det var från 6 år/120 cm och eftersom Malin fyller sju om en månad och dessutom växt så det knakar senaste halvåret, inte bara storleksmässigt, så kanske det ändå var något för oss. Vi kontaktade guiden Nathalie och kollade av, visst trodde hon att det skulle gå, särskilt då båda barnen gärna klättrar, hoppar och är simkunniga. Och vi ångrade oss inte!!
Tillsammans med Petra och Thomas på Anne-Mon gav vi oss av till Laudat, öster om Roseau för att möta upp Nathalie och Kimani. Under tre timmar simmade, gick, kröp, hoppade och sänkte vi oss ned med rep längs floden. De högsta hoppen var på cirka 4 meter och Malin hoppade två av fyra gånger, de andra två firades hon ner tillsammans med Nathalie. Nathalie hade som svar på vad vi skulle ha med oss för dagen skrivit "badkläder, täckta skor och ett stort leende" och vi levererade alla tre punkterna, vi har nog aldrig sett sex så stora leenden, åtta sammanlagt med Nathalie och Kimani, mycket tack vare dem och deras hejarop när vi kastade oss ut eller firade oss ner. Vi kan verkligen rekommendera Canyoning med Nathalie, klicka på länken för mer info! Finns även på Facebook.
Glada besättningar
Cabin crew och Nathalie
När vi var klara åt vi en gemensam lunch innan vi skildes åt från våra guider och fortsatte äventyret på egen hand. Vi fick skjuts till Trafalgar Falls, en av de stora turistattraktionerna på ön. Vanligtvis är det långa köer av både influgna och inseglande turister samt ett gäng kryssningsgäster, men igår var vi ensamma. Vi hade hört om varmt vatten strömmande ut från berget vid foten av det ena fallet och bestämde oss för att försöka ta oss upp dit.
Trafalgar falls
Vattenfall
På väg upp till det varma vattnet
Det var inte lätt, men återigen imponerade barnen på oss och när vi först kastade oss ner i det kalla vattnet från vattenfallet och sedan kunde njuta av det 40-gradiga vattnet som sprängt sig ut från berget var vi alla överens om att det var mödan värt! Tack och lov gick det betydligt lättare nedför och vi klarade oss allihop helskinnade både upp och ner. Klockan var åtta på kvällen innan vi slutligen var tillbaka i båtarna och det tog en stund att smälta dagens fantastiska upplevelser. Enligt Albin så var det hans bästa dag i livet, kan en dag få ett bättre betyg?
Thomas och kapten i det varma vattnet
Första badkarsbadet på länge
Carro i vattenfallet
Groupie efter att ha besökt Trafalagar falls
Torsdag och fredag blir två lugna dagar för på fredag kväll lämnar vi Dominica och seglar norrut mot Antigua och Barbuda. Vi räknar med att vara framme på Antigua lördag eftermiddag. Vi har blivit lovade att slippa karantän på Antigua eftersom vi kommer från ett lågrisk-land och har negativa exit-tester, det verkar nämligen vara en ytterst individuell och godtycklig bedömning huruvida det behövs karantän eller inte. Sammanfattningsvis kan vi väl bara konstatera att detta var en fantastisk ö och lever verkligen upp till det goda ryktet det har bland andra långseglare, vi kan bara instämma!
Beach volleyball - kapten offrar sig
Åskådarna
// Carro och kapten
Disco ombord med otäcka gäster
Lördagsgodis
S/Y Anne-Mon överraskade med nybakta frallor en morgon, fantastiskt!
Det regnar en hel del på Dominica, vissa dagar mer än andra och vi passade på att samla lite regnvatten till sötvattenduschar efter alla salta bad.
Vattenuppsamling
Första strapatsen vi gjorde var en djungeltur tillsammans med besättningarna på S/Y Anne-Mon (Sverige), S/Y Sanuti (Belgien), S/Y Cap Maj (Danmark) och S/Y Calypso (Holland/Danmark). Vi startade längs Indian River och hade siktet inställt på ett vattenfall. Så vi började gå genom den täta terrängen. Och gick och gick. Lunch-stopp vid en mindre flodfåra där barnen njöt av svalkan floden gav. Via en större asfalterad väg tog vi oss vidare och närmare vattenfallet. Vi hade blivit varnade för att stigen dit förstörts av orkanen Maria som fyra år tidigare ställt till med enorm förödelse på ön. Och någon stig kunde vi absolut inte hitta. Roger från S/Y Sanuti hade med macheten och högg oss tålmodigt framåt. När vi var ett par hundra meter från vattenfallet insåg vi att det inte var alltför många timmar kvar till skymningen och terrängen var enormt tät. Vi tittade på varandra och tog sedan ett snabbt gemensamt beslut om att ge upp. Det vore oförsvarbart att nio förnuftiga vuxna med ansvar för två barn blev fast i djungeln över natten på grund av envishet. Det är heller inte så att det saknas andra vattenfall på denna mycket kuperade ö. Så vi vände om och insåg snabbt vilket bra och viktigt beslut vi hade tagit. Att hitta vägen tillbaka genom den täta djungeln, där vi gått bara en halvtimme tidigare var allt annat än lätt. Ingen av oss ville tänka på hur det hade varit att försöka göra det i mörker.
På väg in i djungeln
Längs Indian river
Över floden
Lunch längs floden
Cabin crew lunchar
Kapten på tur
Cabin crew på tur
Malin mitt i djungeln
Carro och Malin på en öppen plats i djungeln
Djungelblomma
När vi slutligen tagit oss upp för den sista backen mot "stora vägen" var det inte bara barnen som längtade efter en taxi. Och när vi nådde krönet stod den bara där, ett mirakel! På Dominica består nämligen lokaltrafiken av minibussar som antingen agerar som buss eller som taxi, så det tog en stund innan vi förstod att den billiga taxiresan ner till stan egentligen var en buss-tur. Chauffören sa först 3 EC-dollar per person men ändrade sig snabbt till 2 EC-dollar när vi spred informationen bakåt i ledet och han misstolkade vår förvåning över det låga priset som tvekan till att åka med.
Trötta barn fick bäras sista biten, tack Thomas för bärhjälpen!!
Väl tillbaka vid jolle-bryggan blev det först en kall dricka på strandbaren Purple Turtle och när middagsplaner började diskuteras var beslutet att beställa middag inte svårt att ta, ingen hade egentligen energi till att ställa sig och laga mat.
Välförtjänt dricka
Mellan alla utflyktsdagar har vi även hunnit med strandhäng och en och annan beach volleyboll-match. Barnen varvar bollsport med hundlek och bad och emellanåt svalkas struparna med en öl/läsk på Purple Turtle, numera vårt stamishak.
Beach volleyball, yacht style
Bad med traktens hundar
Turtle Purple
En eftermiddag tog vi en båttur på Indian River med den fantastiska guiden Titus. Han berättade entusiastiskt om både Dominicas historia och natur. Längs floden finns också ett hus byggt till inspelningen av Pirates of Caribbean 2, häxan Calypsos hydda, till Albins (nåja, till några av de vuxnas också) förtjusning kvar. Enligt Titus kunde man övernatta i hyddan, men nja....
In i Indian river
Vid Calypsos hus
Hydda med potential för den händige, ett stenkast från floden
Nöjda med besök hos Calypso
Cabin crew håller utkik
Under flodturen lade vi till vid en brygga och Titus tog oss med till en närliggande farm där vi fick titta, lukta och smaka på flera örter, frukter och grönsaker. Det var nyttigt och intressant att se hur saker växer, till exempel cashewnötter, ananas och ingefära. Kakaobönans innehåll, vita geléaktiga klumpar som man kan suga på, har få likheter med den choklad vi hittar i butiken, både till utseende och smak...
Mangroveträd
Guiden Titus berättar om kakao
Ananasbuske
Citrongräs
En kall dryck och provsmakning av guava, banan, stjärnfrukt och sockerrör
Sockerrör provsmakas
Malin och Albin glada
Alla tjejer fick blommor
Fin bukett
Solen på väg ned över Indian river
Nöjda turister
Cabin crew rekommenderar Indian river tour med Titus!!
Örter på tork i båten
För att kunna segla vidare mot Antigua och Barbuda behövdes nya tester, så kallade exit-tester. Till skillnad från när man kommer till Dominica och tar tester i Portsmouth, så måste dessa exit-tester av någon anledning tas i huvudstaden Roseau på södra delen av ön. På grund av att kustbevakningen vill ha kontroll på alla inkommande båtar och bara har två egna båtar att patrullera med, så får man inte själv segla ner till Roseau utan måste ta sig dit med buss/taxi. Eftersom tiden för testet var klockan sju på morgonen valde vi att boka taxi. Så klockan 5:45 i måndags knöt vi fast jollen vid stranden och åkte den dryga timmen ner till Roseau. "Kliniken" var inhyst i Botaniska trädgården och utanför stod två tält uppställda, det ena avsett för provtagnings-patienter och det andra för vaccinations-patienter. Det senare fylldes på i rask takt och det var allt annat än social distansering. När någon påtalade för de väntande att de måste försöka hålla avstånd blev svaret snabbt "Men det är ingen fara, vi ska ju bli vaccinerade!!" och så trängde de ihop sig lite till...
Trångt i vaccinationskön
Efter två timmars väntan och en vända in i tältet för att bekräfta identitet med passen (för det kunde man ju inte göra i samband med själva provtagningen...) var det äntligen dags. Tack och lov behöver barn under tolv inte provtas enligt Antiguas protokoll, så barnen slapp den här gången. För oss vuxna var det vårt nionde respektive tionde (Carro fick ju provtas två gånger på Madeira) test.
Kapten Coronatestas
När det var klart avnjöt vi en smarrig hotellfrukost nere vid havet innan vi gick en runda i huvudstaden som var något mer stadslik än Portsmouth. Där fanns också två riktigt bra mataffärer och en hyfsat bra, vilket inte finns någonstans på resten av ön. I Portsmouth har vi dock fördelen med att varje dag få tag i fina lokalt odlade grönsaker och frukter på den lilla marknaden. Att försäljarna är högljudda och övertygade om att just deras varor är bäst hör till, dessutom förstår vi desperationen efter kunder ett sådant här år, då vi, seglarna i de 30-talet båtar som tillåts komma till landet, är de enda turisterna på ön.
Hotellfrulle!!
Pannkakor till barnen
I Roseau finns visst ett svenskt konsulat
Tillbaka i Portsmouth väntade gemensam middag på S/Y Sanuti och utöver pasta med kyckling bjöds det på ny- och egenfångad flundra och lion fish. Roger och Bram (från S/Y Calypso) hade också fått upp flera "conchs" ett slags sniglar (?) som bor i snäckor på botten.
Thomas öppnar conchs
Lion fish
I tisdags var det dags för ny utflykt. Samma gäng som veckan innan försökt forcera Dominicas djungel på egen hand hoppade spända av förväntan in i Pauls minibuss för en heldag runt om ön. På väg mot första stoppet redogjorde Paul för de olika små byarna vi passerade, många med franskklingande namn och var och en med sin charm. Utsikten mot Karibiska havet var slående och vid ett tillfälle körde vi upp på en höjd och kunde då se Atlanten på vår högra sida och Karibiska havet på vår vänstra. Därefter tog Paul oss ned till Red Rocks, ett område med röd lavasten som genom åren formats av naturens krafter och som fortsatt gör det. Terrängen var böljande och underlaget kändes mjukt att gå på. Här och var fanns små grottor och gångar och på vissa ställen stupade det brant. Otroligt häftigt.
Red rocks
Thomas och cabin crew i grotta
Albin lämnar tag
Efter Red Rocks fortsatte vi till en chokladfabrik. Där tog ägaren emot och gav oss en guidad tur. Vi fick följa varje steg "from bean to bar" som det stod på husväggen. Kakaofrukten innehåller ett tiotal bönor inpackade i en geleaktig "puppa" och första steget är fermentering. Därefter torkas bönorna i solen innan de rostas för att sedan malas. Barnen fick pröva på att skala bönorna som torkats, men i själva framställningen behövs de inte skalas. Efter malningen används en separator som skiljer bönorna från skalen. Allt detta sker i etageplanet på fabriken men sedan var det dags att gå ner i "källaren" där resten av processen äger rum. Bönorna blandas med mjölk och eventuell smaksättning i en maskin, som sedan står och kör runt blandningen i fyra dygn! Slutligen hälls den i formar och tempereras innan den är klar för försäljning. Efter rundvandringen fick vi provsmaka de olika chokladkakorna för att frivilligt köpa en chokladkaka eller två. Eller sju...
Pointe Baptiste Estate chokladfabrik
Bean to bar
Kakaofrukter
Fermentering
Torkande bönor
Cabin crew skalar bönor
Inne i fabriken
Chokladkakor!!!!
Sortimentet
Fruktstund i bussen
Därnäst körde vi in i öns indian-reservat där ursprungs-dominikanerna Kalinagos bor. Det bestod av flera byar som liknade övriga byar på ön, men nere vid vattnet har de också byggt upp en by för att illustrera hur livet på ön sett ut genom århundraden. Vi fick en guidad tur och guiden berättade om diverse medicinska växter som användes och fortsatt används, om sjöjungfrun Blue Mother som lurat ner två fiskare i havets djup och vars ingång nu var spärrad med en stor sten. Han berättade även om anden som man använde för att skrämma barn till lydnad. Efter att barnen fått höra om anden sattes de i ett hål i en trädstam och lämnades i mörkret i tre-fyra timmar (guiden intygade att föräldrarna inte befann sig alltför långt bort under den tiden). Sedan hämtade man barnen och förväntade sig lydnad för att barnet inte skulle hamna där igen. Ordning och reda! Hm....
I Kalinagos by
Frukt som sägs vara bra för levern
Vattenfall ned till sjöjungfruns pool
Besättningen
Utsikt från Kalinago-byn
Vattenfall
Stupad Kalinago krigare hedras med staty
Klassfoto
Ihåligt träd där busiga barn lämnas för uppfostran
Lunchen intogs på restaurangen SeaView och den levde verkligen upp till sitt namn. Sista stoppet var Spanny Falls, ett av flera "twin falls" och för att komma till det bortre krävdes det klättring över ett krön, tack och lov fanns det rep till hjälp. Det var härligt att bada i sötvatten och att få sig en riktigt "dusch", något vi inte fått sedan på Saint Lucia i slutet av december. Först kändes vattnet riktigt kallt, men man vande sig snabbt och vi konstaterade att det nog ändå var runt 20 grader. Så vi är nog lite bortskämda då vi vanligtvis badar i 26-27 grader.
Sea view restaurangen
Klättring till vattenfall
Uppför
Nedför
Sjöar på vägen
Vattenfall 1
Vattenfall 2
Bad i vattenfall
I vattenfall
Igår, onsdag, upplevde vi en av resans höjdpunkter; Canyoning. Vi hade hört om det av ett par andra seglare de första dagarna här på Dominica men de sa att barnen var för små och vi tänkte "jaha, då får vi nog hoppa det". Sedan såg vi ett reklamblad där det stod att det var från 6 år/120 cm och eftersom Malin fyller sju om en månad och dessutom växt så det knakar senaste halvåret, inte bara storleksmässigt, så kanske det ändå var något för oss. Vi kontaktade guiden Nathalie och kollade av, visst trodde hon att det skulle gå, särskilt då båda barnen gärna klättrar, hoppar och är simkunniga. Och vi ångrade oss inte!!
Tillsammans med Petra och Thomas på Anne-Mon gav vi oss av till Laudat, öster om Roseau för att möta upp Nathalie och Kimani. Under tre timmar simmade, gick, kröp, hoppade och sänkte vi oss ned med rep längs floden. De högsta hoppen var på cirka 4 meter och Malin hoppade två av fyra gånger, de andra två firades hon ner tillsammans med Nathalie. Nathalie hade som svar på vad vi skulle ha med oss för dagen skrivit "badkläder, täckta skor och ett stort leende" och vi levererade alla tre punkterna, vi har nog aldrig sett sex så stora leenden, åtta sammanlagt med Nathalie och Kimani, mycket tack vare dem och deras hejarop när vi kastade oss ut eller firade oss ner. Vi kan verkligen rekommendera Canyoning med Nathalie, klicka på länken för mer info! Finns även på Facebook.
Glada besättningar
Cabin crew och Nathalie
När vi var klara åt vi en gemensam lunch innan vi skildes åt från våra guider och fortsatte äventyret på egen hand. Vi fick skjuts till Trafalgar Falls, en av de stora turistattraktionerna på ön. Vanligtvis är det långa köer av både influgna och inseglande turister samt ett gäng kryssningsgäster, men igår var vi ensamma. Vi hade hört om varmt vatten strömmande ut från berget vid foten av det ena fallet och bestämde oss för att försöka ta oss upp dit.
Trafalgar falls
Vattenfall
På väg upp till det varma vattnet
Det var inte lätt, men återigen imponerade barnen på oss och när vi först kastade oss ner i det kalla vattnet från vattenfallet och sedan kunde njuta av det 40-gradiga vattnet som sprängt sig ut från berget var vi alla överens om att det var mödan värt! Tack och lov gick det betydligt lättare nedför och vi klarade oss allihop helskinnade både upp och ner. Klockan var åtta på kvällen innan vi slutligen var tillbaka i båtarna och det tog en stund att smälta dagens fantastiska upplevelser. Enligt Albin så var det hans bästa dag i livet, kan en dag få ett bättre betyg?
Thomas och kapten i det varma vattnet
Första badkarsbadet på länge
Carro i vattenfallet
Groupie efter att ha besökt Trafalagar falls
Torsdag och fredag blir två lugna dagar för på fredag kväll lämnar vi Dominica och seglar norrut mot Antigua och Barbuda. Vi räknar med att vara framme på Antigua lördag eftermiddag. Vi har blivit lovade att slippa karantän på Antigua eftersom vi kommer från ett lågrisk-land och har negativa exit-tester, det verkar nämligen vara en ytterst individuell och godtycklig bedömning huruvida det behövs karantän eller inte. Sammanfattningsvis kan vi väl bara konstatera att detta var en fantastisk ö och lever verkligen upp till det goda ryktet det har bland andra långseglare, vi kan bara instämma!
Beach volleyball - kapten offrar sig
Åskådarna
// Carro och kapten