Bornholm, Danmark!

Från Hanö bar det av mot Simrishamn. Vinden hade bedarrat och vi startade tidigt och var i hamn vid 12-tiden. Regnet höll dock i sig.

I hamn väntade en överraskning för barnen. Mormor Suzanne och morfar Mats, som var på besök hos Carros bror Krisse och fru Jenny, tog en biltur och hälsade på i båten. Succé!

5b314e46aac1da1728914d5c7265c5a8_6_1jpg
Mormor och morfar på besök i yachten.

Senare kom även Krisse och Jenny och hela gänget gick och åt lunch tillsammans i folk vimlet. Gott och trefligt!

När vi kom tillbaka till hamnen på eftermiddagen, så var hamnen proppfull med båtar. När vi gick iväg var den nästan tom. Mest tyskar, några holländare och danskar, men nästan inga svenska båtar. Bara vi!

När vi kollar upp väder ombord kollar vi yr.no, smhi, klart.se, vhf utsändningar, navtex och radioutsändningar. Vi använder också så kallade grib-filer:

Lätt att få en bra bild över väder och vind med dessa filer. Grib-filerna är enligt kapten de som är mest tillförlitliga. De övriga har ofta fel prognoser, speciellt vad gäller vindstyrka. Trots utlovad vind är det stiltje eller utlovad 6-9 blir 17 m/s. Lite skillnad…

Efter dagen i Simrishamn bar det av mot Rönne på Bornholm. Som vanligt ringde väckarklockan 6.00, men där här gången bestämde sig även barnen för att vakna och de ville INTE somna om. Jaja, bara att klä på dem och göra även dem klara för havssegling. Precis när vi lossat linorna, så stannade motorn. Styrman Carro fick ny order, hoppa i land med linan igen! Som tur var hade vi hoppavstånd till y-bommen.  Snabbluftning av motorn och så var vi iväg igen. (Kapten hade kontrollerat vattenavskiljar filtret kvällen innan och då hade det antagligen kommit in luft i systemet.)

Den utlovade vinden på ca 10 m/s blev återigen runt 15-16 m/s. Höga vågor och stampig överfart. Båda barnen somnade dock och sov en del av resan som tog ca 5,5 timmar.

I hamn fick vi en bra plats med fören mot vinden. Här är det som vanligt 90% tyska båtar, 5% holländska, 4% danska. Vi är den enda svenska båten. När vi lade till fanns det även en annan Hallberg Rassy här. En 64-fotare från Brittiska Jungfruöarna i Västindien. Gäller ju att hålla sig nära andra HR-ägare ;) I Rönne gästhamn är det tilläggning vid pålar som gäller. Lite knepigt när vi bara är två som sköter tilläggningarna, men det går bra ändå. Här var det trefliga tyskar och danskar som hjälpte oss med linorna i fören medan vi kastade lasso runt pålarna i aktern.

Tyvärr räcker inte hamnens internet ut till vår plats, så vi får sitta utanför hamnkontoret för att kolla vädersajter, kolla mail och uppdatera hemsidan. Nästa år ska vi investera i en WiFi-antenn, så att vi kan sitta i båten och ta emot WiFi-signalen och skicka den vidare till mobiler, padda och dator.

Igår natt så skedde en kiss- och en bajs-olycka ombord. Därför var vi tvungna att tvätta sängkläder m.m. under dagen. Vi satte igång den första tvättmaskinen vid 9.30. Den sista torktumlingen var klar 16.30. Eftersom både centrifugen i tvättmaskinen och torktumlaren var värdelösa fick vi torka all tvätt inne i båten och under kapellet i sittbrunnen. Det ösregnar då och då, så att torka ute i vinden är inte ens att tänka på. Båten ser ut som ett zigenarläger, men med hjälp av elvärmaren börjar det torka. Barnens sängkläder var prio ett och de hann torka precis innan nattning.

caa6ea56f4642a59d87b59c3aaab7038_6_1jpg
Tvättstugan i S/Y Lady Ann. Fint tycker Malin!

Utöver tvättning har vi även hunnit med shopping och turistande runt om i staden. God lunch intogs på Brazz på stora torget. Tack vare att vi sett på ”Det danska badhotellet” under vintern förstår vi faktiskt lite mer vad de säger. Speciellt kapten som slänger sig med adekvata danska termer!

I Rönne hamn finns en fin sandstrand som intogs av barnen på S/Y Lady Ann. Albin badade med kläderna på, precis som farbror Melker!

c2fd773e5e1e733dc5a795c47d28667a_6_1jpg
Albin leker på stranden.

00f5922caf7f6888bdb423f48045e04c_6_1jpg
Malin leker på stranden.


Albin och hamnen i Rönne.

Till middagen kokade vi potatis i den nya tryckkokaren för första gången. Det gick snabbare, på 8 minuter var det klart! Säkert för barn också då inget varmt vatten kan välta ut över dem. Tryckkokaren minskar även gasförbrukningen.

Vi har nu kollat upp lite väder och som det ser ut nu seglar vi vidare mot Tyskland torsdag natt/ fredag morgon. Västliga vindar mellan 4-9 m/s. Sassnitz får äran att ta emot oss på vår första seglats till Tyskland. Denna etapp blir ca 52 sjömil och vi planerar att starta på natten då barnen sover och vara framme någon gång vid 11-tiden på morgonen.

Vid loggbokspennan, Kapten.