Avgaskrök på plats och dieseltankrengöring

Som utlovat kommer här en bild på den monterade rostfria avgaskröken. Vi hann montera den förra söndagen. Passade perfekt!

IMG_1344jpg

Rostfri avgaskrök på plats


För några år sedan köpte vi en vakuumförpackare till båten. I veckan invigde vi den genom att vakuumförpacka våra inköpta motorreservdelar.

IMG_1345jpg
Vakuumförpackare in action

IMG_1346jpg
Vakuumförpackade motorreservdelar

På inköpslistan stod oljefilter, bränslefilter och impellrar till vår motor, en VP D2-55. Efter lite googlande och med hjälp av Per Johansson, TACK PER!, kom vi fram till att vår VP D2-55 egentligen är en Perkins-motor. Från samma butik i England som vi köpte reservdelar till motorn hittade vi även Perkins-orginalfilter. Betydligt billigare än båttillbehörsbutikerna i Sverige! 

oljefilterJPG
Oljefilter från Perkins

Ett Perkins-oljefilter kostar 6£, ca 80 SEK. Motsvarande i Sverige kostar 239 SEK. Perkins-bränslefiltret kostar också 80 SEK, medan motsvarande i Sverige kostar 335 SEK. En impeller kostar 210 SEK och i Sverige 435 SEK. Eftersom vi beställde 5 av varje blev det en ganska stor besparing (frakten på ca 200 SEK inräknad). Vi beställde i tisdags och redan på fredagen kunde vi hämta ut paketet.

IMG_1364jpg
Oljefilter, dieselfilter, impellrar och servicesats till sjövattenpump

Innan upptagningen klistrade vi på vår hemmahamn (port of registry/home port) under båtnamnet. Ska visst vara bra att ha utomlands när man möter tjuriga tjänstemän.

IMG_1356jpg
Hemmahamn nu påklistrad på yachten

I veckan var kapten på en föreläsning om öarna i Västindien hos Oceanseglarklubben. Jakob Naredi berättade om samtliga! öar som vi har tänkt oss att besöka. Kapten fick många bra tips och är jättenöjd med kvällen!

IMG_1361jpg
Föreläsning om öarna i Västindien

I fredags beställde vi en satellittelefon. Vi bestämde oss för en Iridium GO med marinpaketet och köpte det hos Predictwind. Iridium GO är egentligen ingen satellittelefon, utan mer än accesspoint för vanliga mobiltelefoner, datorer och IPads som via Iridium GO kopplar upp sig mot Iridiums satellitnätverk. Med Iridium GO kan vi ringa/ta emot samtal ute till havs, skicka och ta emot SMS, ladda ned väderdata, skicka mail (bara text) och även surfa jättelångsamt. Hela 2,4 Kbits/s, dvs inte speciellt snabbt. Att streama filmer eller fotbollsmatcher blir det inte tal om. Vi får njuta av havet istället.

Utöver hårdvaran köpte vi även 4 SIM-kort. Det som är bra med Iridium är att man kan aktivera och avsluta abonnemanget direkt utan någon extra kostnad. Dock kan man inte återaktivera ett avslutat abonnemang. Därav de extra SIM-korten, vi kan nu aktivera och avsluta fyra gånger under vår långsegling. SIM-korten kostar ca 100 SEK, så ingen större utgift men vi får nytt telefonnummer för varje aktiverat SIM-kort. Vår tanke är att endast använda satellittelefonen under våra Atlanten-överseglingar, så vi har två stycken SIM-kort i reserv. När vi korsat Atlanten avslutar vi abonnemanget och behöver då inte betala någonting för den tid då vi inte behöver satellittelefonen. Väldigt smidigt och ekonomiskt!

Det finns olika abonnemangstyper, GO! Basic, GO! Plus eller GO! Unlimited. Vi kommer att välja GO! Unlimited när vi aktiverar våra SIM-kort. Vi får då obegränsad data (fortfarande långsamt dock), 150 minuter att ringa för och gratis SMS (både skicka och ta emot) för 139,95$ (ca 1464SEK) per månad. Helt ok tycker vi!

sat1jpg
Predictwinds IridiumGO  Marine Package och de olika abonnemangstyperna 

För att vara säker på att få en bra uppkoppling mot satelliterna ska man ha en externantenn. Den externa antennen ingår i det marine package som vi köpte.

sat3jpg
Marine package och Iridium GO innehåll

Priserna på Predictwinds hemsida är utan moms, så vi fick ett tillägg på 216.32$. Totalpriset blev då 1297.91$ inkl frakt, dvs 12834 SEK. Det finns försäljningsställen i Sverige också, men de marinpaket som man kan köpa till innehåller inte de tillbehör vi vill ha och den medföljande antennkabeln är för kort för vår båt. 

Ett alternativ till satellittelefon är en SSB-radio. Den är dock dyr att köpa, men billigare att använda. Vad vi har läst är SSB-radion väldigt störningskänslig och eftersom vi har en hel del elprylar ombord och kablar i princip överallt i båten, så valde vi bort SSB-radion. Kapten har LRC-certifikat, men det bidde en satellittelefon iaf :)

Nu i helgen blev det dieseltankrengöring. Vi rengjorde dieseltankarna för två år sedan, så det var spännande att se hur det såg ut nu. I den lilla 90 liters tanken fanns en tunn beläggning på botten av tanken som gick att suga upp med oljebytarpumpen.

I den stora 150 liters tanken hade vi ca 1/2-tanken kvar, så vi fick suga ut 60 liter diesel som vi sparade och sedan 18 liter som vi slängde (eftersom om det fanns vatten i dieseln skulle det ligga närmast botten av tanken tillsammans med annat skräp). 

Det fanns lite gegg längst ned i botten av tanken, men med hjälp av en pinne med fasttejpade trasor på kunde vi torka bort gegget.

tankjpg
Bottenslaskdiesel, gegg i botten av tank och slutligen rengjord tank

tank2jpg
Choklassås eller dieselgegg?

Skönt att ha detta "skitgöra" gjort! I dag (söndag) åkte cabin crew och kapten till Gulf macken i Vaxholm för att tanka 180 liter diesel i familjen Zandéns alla dunkar. Så snart är yachten fulltankad!

// Kapten