Här publicerar vi tips om mat och matlagring som vi har hittat på nätet och som kan vara bra att veta inför en långsegling. Tack alla för tipsen!

* Köp ägg, frukt och grönsaker från lokala marknaden där de inte har kylts ned. Om de har kylts ned, så blir de dåliga snabbare i båten om de ligger framme i rumstemperatur.

* Tidigare kylda ägg ska förvaras torrt och fria från kondens. Täck dem med Vaselin, så håller de i minst 6 veckor. Fungerar också med plastfolie. Alla ägg ska vändas två gånger per vecka.


* Potatis, morötter, vitkål, och lök håller i en månad således bra att ha med ombord.

* Citroner håller länge om de sveps in i folie. Citronjuice är också bra att ha med ombord. Smaksätter vatten och även gott att ha till nyfångad fisk.

* Vaccumförpackad mat håller längre, så därför har vi investerat i en vaccumförpackare.

* Bunkra så mycket man får plats med och gör det i Sverige. Krossade tomater, köttkonserver, championer, majs, grönsaksblandningar, konserverad frukt, bakpulver, torrjäst, mjölkpulver, kakao, vaniljsocker och pasta är betydligt billigare i Sverige. Man vet också vilken kvalitet och smak man får på den mat som man provsmakat tidigare.

* Vi har köpt plastlådor, "Klick" från Åhléns där vi kan förvara mjöl, socker m.m. Bra att använda om mjölet innehåller ovälkomna gäster eller för att hålla fukt borta.

Dokument om hur länge mat kan lagras ombord: Matlagring

Rengöringsmedel: I en sprayflaska blanda en kapsyl vit vinäger + en kapsyl diskmedel + vatten. (Vinäger bryter ned saltet)