Stående rigg klar & roderpackbox ompackad

För några veckor sedan kunde vi hämta ut vår nya stående rigg från Doghouse marine. Skönt att ha det klart, nu återstår bara återmonteringen på masten.

Untitledjpg
Stående rigg uthämtad!

Förra sommaren läckte det vatten genom roderpackboxen. Vi försökte då att lossa den undre låsmuttern för att kunna spänna den övre spännmutten, men låsmuttern fick vi inte loss. Istället pressade vi in fett via fettkoppen och fick på så sätt stop på läckaget, något som vi också skrev om i loggboken. Senare fick vi ett mail från Jakob & Bonnie som hade haft samma problem och fått rådet av Hallberg Rassy att det inte räcker med att endast pressa in fett, utan man måste även montera ett fettsnöre under den övre spännmuttern för att få det tätt på lång sikt.

Denna operation måste göras på land och det är nu klart. Vi lånade en bra polygrip av kaptens pappa Bertil och med den fick vi upp den undre låsmuttern. För att kunna lossa den övre spännmuttern var vi tvungna att montera bort vajerstyrningen och autopilotfästet från hjärtstocken.

roder1jpg
Vänstra bilden visar hur det såg ut innan projektet började. På högra bilden är vajerstyrningen samt autopilotfästet bortmonterade.

Sedan kunde vi ta bort kilen som ligger i spåret på hjärtstocken och därefter gänga av den övre spännmuttern. Två varv fettsnöre (inköpt från HR-parts art.nr 104217 Grease cord 5 mm) lindades runt hjärtstocken och sedan återmonterades allt igen.

roder2jpg
När kilen var borta kunde vi gänga av spännmuttern och linda fettsnöre runt hjärtstocken.

roder3jpg
Allt återmonterat och polygripen som gjorde skillnad.

Nu ska det vara tätt i många år framöver!

När besättningen var i Italien i september var vi på en gatumarknad där vi hittade en gummivaskpropp. Vi har letat efter en sådan på de flesta butiker i Sverige, men de verkar inte finnas längre? Gummivaskproppen passade perfekt i båten och nu kan vi även använda den andra diskhon för diskning/sköljning.

IMG_2901JPG
Ny gummivaskpropp till diskhon.

// Kapten