Saker går sönder på långseglats...

Är man ute på långsegling under längre tid slits utrustningen. Så även i år.

Först gick ugnsupphängningen sönder. Carro skulle bara trycka på tändknappen, så hamnade hela spisen på sniskan. Det visade sig att tre(!) av sex medföljande skruvar hade gått av. Troligtvis var de för klena. Bara att ta fram borrmaskinen och borra nya skruvhål i de rostfria upphängningsbeslagen och använda skruvar med större dimension.

Brandvarnaren i salongen ramlade ned eftersom takfästet hade spruckit. Nytt skruvhål gjorde susen.

TV-mottagningen har varit dålig sedan Borgholm. (Allvarligt fel eftersom det pågår ett fotbolls VM!) Vi har letat efter felet, jag har bland annat klättrat i masttoppen, och äntligen hittade vi det. Ett enkelt fel, F-kontakten på tv-kabeln från förstärkarboxen hade dålig kontakt.

En självlänsgenomföring började läcka i sittbrunnen. Bara att ta fram sikaflextuben och börja täta.

Sittbrunnsbordets fastsättningskrok gick av i hårdsegling från Visby. Ny monterades i Kalmar.

På Hanö gick tryckvattenpumpen från Johnson pumps sönder. Helt plötsligt slutade det att komma vatten. Vi grävde då fram oss till tryckvattenpumpen som var glödhet och således överhettad. Efter att ha haft den avstängd en stund började den att gå igen. Dock så läckte den vatten och den slutade aldrig att arbeta eftersom den inte kom upp i tryck. Vi prövade med att dra åt skruvorna på pumpen och då läckte den mindre, men pumpen slutade inte att jobba. Troligtvis är det tryckventilen eller membranet som gått sönder. Svåra saker att reparera på båten, så vi beställde en ny på Simrishamns varv. Den ska komma med posten idag, så vi håller tummarna att den kommer. Garantin på vår gamla pump gick ut för en vecka sedan... suck! Pumpen dök upp på hamnkontoret under dagen och vi kunde skruva dit den och allt fungerar nu som det ska. Dock så fick vi en större pump (3.5 bar istället för 2.9 bar) än den som vi hade tidigare. Mer sprutt helt enkelt!

Även Albins konstapel Kling har gått sönder. Han tappade foten och eftersom doktor Carro är föräldraledig fick skeppskirurgen (kapten) rycka in och operera in en fotledsprotes. Det blev en steloperation, men konstapel Kling har återhämtat sig bra och Albin är glad att Kling är tillbaka i leksakslådan.

//Lasse