På svensk mark igen

För en vecka sedan lämnade vi Ventspils för att segla till barnens favoritdestination Pippiland i Visby (Kneippbyn). Efter en sista glass ropade kapten upp Ventspils traffic contol på VHF:en och fick klartecken att lämna hamnen. 126 sjömil väntade och vi fick en flygande start i 6-8 knop hela vägen till Fårösund. Härlig segling, men när byvindarna kom upp i 15 m/s revade vi rullfocken och fick en mer behaglig segling. Fortfarande i 6-8 knop.

IMG_0823JPG
Sista shoppingturen innan avfärd.

IMG_0824JPG
S/Y Lady Ann lämnar Ventspils och Lettland bakom sig.

IMG_0832JPG
Full fart på Östersjön!

IMG_0829JPG
Carro styr yachten i 8 knop.

IMG_0849JPG
Cabin boy Albin mumsar smörgåsar och ser på Klas Klättermus på TV (från sittbrunnen).

Vid midnatt passerade vi Fårösund i mörkret. Vinden dog ut och vi fick starta motorn sista biten till Visby. På Gotlands västsida såg vi hur ett blixtoväder närmade sig. Vi satte upp åskledarna, men hade tur och åskovädret passerade oss på betryggande avstånd. Efter 22 timmar till havs, klockan 7.30, lade vi till vid piren i Visby hamn.

IMG_2890jpg
Solnedgång till havs.

IMG_0853JPG
Det skymmer ute till havs.

IMG_0858JPG
Vi närmar oss Fårösund.

Efter några timmars vila var vi redo för att gå upp till stan. Då började det ösregna, blåsa och åska som tusan och det höll i sig under hela dagen. Skönt att slippa det ute till havs!

Två dagar spenderades på barnens favorit Pippiland a.k.a. Kneippbyn. Första dagen var det strömavbrott på hela Gotland och sedan när strömmen kom tillbaka började det att ösregna. Detta medförde att de flesta besökarna hade lämnat Pippiland och vi kunde nu välja och vraka mellan attraktionerna utan att behöva stå i kö! Andra dagen var det strålande sol hela dagen. Det märktes. Proppfullt på vattenlandet och lååånga köer. Inte så kul tyckte vi vuxna, men Cabin crew var väldigt nöjda med Pippiteater, sångstunder, åkattraktioner och vattenland!

IMG_0868JPG
Äntligen på Pippiland igen!

IMG_0869JPG
Efter strömavbrott kom ösregnet.


IMG_2903jpg
Albin på Pippis häst.

IMG_2914jpg
Cabin boy kramar Pippi.

IMG_2920jpg
Cabin boy träffar Pippis pappa.

IMG_2921jpg
Cabin girl tar mod till sig och kramar Kneippbyns maskot.

IMG_2949jpg
På kvällspromenad runt ringmuren.

I onsdags lämnade vi Visby för att bege oss mot fastlandet och Oskarshamn. Kapten fyllde 40 år och uppvaktades med vacker sång, teckningar och presenter av besättningen. Tyvärr blåste det ingenting, så järngenuan fick jobba hela vägen in i hamn. Det var VÄLDIGT varmt, så vi fick stanna för bad flera gånger på vägen. Utanför Blå jungfrun fick vi badsällskap av en nyfiken säl som simmade runt båten och tittade på oss. I hamn fortsatte firandet av kapten!

IMG_2961jpg
Kapten firas av besättningen i hamn.

//Kapten