Bornholm tur och retur

Efter två dagars storm och regn i Ystad kunde vi i tisdags äntligen dra vidare till Bornholm och Rönne. Dessutom med vind i seglena, cirka 6 knop hela överfarten. Väl i hamn blev det promenad på stan och den obligatoriska glassen, "stor Gubbe-glass" (jordubbsglass) till Albin. Vi hann också med ett dopp på den lilla stranden vid hamnen. Eller dopp och dopp, fötterna för oss, upp till knäna för Albin. Endast 17 grader i vattnet, brr.... I onsdags blev det lek på lekplats på förmiddagen. Där hittade Albin en dansk dagisgrupp som han snabbt blev vän med. Lunch i båten och sedan promenad på stan. Medan Albin sov i vagnen passade vi på att gå i lite affärer och dessutom hann vi med en stund på uteservering med Malin som sällskap.

6ed2b2ea0f04a5bee081248c5537f609_1_1jpg 
759d33dda176c2985ba75085aa2cd22f_1_1jpg  

Igår vände vi norrut igen med stopp på Hanö. Strax efter avfärd, som skedde redan klockan 05:45 för att få plats vid Hanö, hörde vi ett anrop på VHF:en (kommunikationsradion ombord). En fiskebåt anropade segelbåten bakom. Vi konstaterade att vi hade en fiskebåt i närheten och svarade därför på anropet. Dock är ingen av oss särskilt bra på danska och trots önskemål från våran sida om att fortsätta kommunicera på engelska övergick anropande kapten på danska. Vi lyckades dock förstå så mycket som att de varnade för något och efter kontroll av både sjökort och plotter insåg vi att det inte var oss det gällde. Men bra att öva lite radiokommunikation i alla fall!


58e01ea351111ff0625a974b9421188c_1_1jpg
Livligt trafikerad sjöfartsled i Bornholmsgattet, ses på plottern via AIS (Automatic Identification System).

Idag kom vi till Karlskrona och det blev lek i park och promenad på stan. Visionen om en fika i solen medan barnen sov sprack dock som Albins McDonalds-ballong mot gruset. Albin skulle inte alls sova middag och trots en evigheeeetslång promenad med vagnen uteblev John Blund och när klockan började närma sig fem insåg vi att det var dags att ge upp. Det något stillasittande båtlivet tröttar tydligen inte ut tillräckligt. Istället blev det tidig läggning vilket kan vara lite skönt det med. Nu återstår en omgång Yatzy innan det är dags att krypa till kojs. Imorgon har vi siktet inställt på Kristianopel och förhoppningsvis lite bad, termometern visar på 19,6 grader i vattnet här. Tyvärr har det varit rikligt med algblomning både vid Hanö och under dagens färd. Vi håller tummarna på att det ser bättre ut vid Kristianopel.

595bfcdcb481d748d46324d049df468d_1_1jpg 
Så här gott sover man om man hoppar middagsluren. Snart kommer vi Kiatorp!

Tanken är att vi ska vara i Oskarshamn på måndag för några dagar på landstället, Kiatorp. En trevlig avstickare där Albin får springa fritt hela dagarna, han blir ju lite rastlös på båten även om vi försöker aktivera honom i hamn. Och dessutom möjlighet att tvätta kläder. Det har vi även gjort i gästhamn två gånger hittills, i Visby och i Ystad, men nu ska även sängkläder och handdukar få sig en omgång. Och mormor och morfar, samt Ia och "Pätär" (Carros faster med man) får möjlighet att krama på barnbarnen efter fyra veckors frånvaro.

Motorproblemen som uppstod i Simrishamn verkar vara lösta. Troligen var det avlagringar i spridarna och/eller igensatt dieselfilter eftersom byte av dieselfilter och en omgång injector cleaner i tanken gjorde susen. Nu går den som smort igen utan missljud.


//Carro