Säkerhet ombord inför ARC

När man som vi deltar i ARC, Atlantic Rally for Cruisers, måste båten uppfylla en hel del säkerhetskrav vad gällande utrustning. Inför ARC har vi fått en gedigen lista med utrustning som måste finnas på båten inför start och båten måste vara i bra skick. En besiktning av båten görs innan start och besättningen får gå på seminarier om båtsäkherhet m.m

arcjpg

Utdrag från ARC-utrustningslistan

I lördags hade vi vår säkerhetsbesiktning och vi blev godkända! Vi fick guldstjärna av inspektören som tyckte att S/Y Lady Ann var bäst förberedd i årets ARC och att båten i helhet var väldigt fin. Givetvis väldigt kul att höra.

För att få delta i ARC måste man bland annat ha uppblåsbara flytvästar med sprayhood, ljus, reflexer, visselpipa, grenband och en AIS MOB-sändare. Watskis Crewsaver ErgoFit 190N Off shore uppfyller alla dessa krav och på flytvästen går det även att montera en AIS-MOB. Watski säljer AISLink MOB som passade perfekt till flytvästarna. Vi köpte även extra laddningskit som också är ett ARC-krav att ha med ombord.

flytjpg

Crewsaver ErgoFit från Watski

flytsjpg

AISLink MOB går att programmera så att de sänder ett DSC nödmeddelande till vår VHF om någon faller i sjön. Programmeringen var lätt och gick snabbt. AISLinkMOB sänder även ut ett nödmeddelande på AIS frekvenserna vilket syns på närliggande båtars plottrar. Väldigt bra! 

aisjpg
AISLink MOB från Watski

Cabin crew måste givetvis också ha flytvästar för att få delta i ARC. Kraven på barnens flytvästar är nästan detsamma som för vuxna. Sprayhood och AIS-MOB är dock inget krav. Vi valde ändå att utrusta cabin crews uppblåsbara flytvästar med AISLink MOBs och flytvästsljus (krav även för barn). ARC inspekören var imponerad av barnens uppblåsbara Watski flytvästar och tog kort på dem för att kunna visa andra.


flytjpg
Flytvästar med AISLink MOBs

Båten måste vara utrustad med en EPIRB. Vår gamla EPIRB gick inte att göra batteriservice på längre, så vi fick köpa en ny EPIRB. Valet föll en GlobalFix Pro 406 MHz GPS EPIRB från Watski. Den har inbyggd GPS vilket vår gamla inte hade, så det blev en förbättring! En EPIRB är också ett måste för att få delta i ARC. EPIRBen måste registreras, länk här.

epirbjpg

EPIRB from Watski

Utöver detta måste båten vara utrustad med:

Livflotte (ARC-inspektören ville se servicecertifikat)

Satellittelefon

VHF

Radarreflektor

AIS

Nödraketer

System att få upp besättning som fallit överbord (ARC-inspektör kollade upp samtliga)

Länspumpar

Lanternor - två uppsättningar (ARC-inspektör kollade upp samtliga)

Strålkastare (ARC-inspektör ville se)

Jackstays (ARC-inspektör kollade upp samtliga)

Grab bags (ARC-inspektör kollade upp samtliga)

Sjökort

Mantåg

Ankare

Brandsläckare

Brandfilt

Ficklampor

Medicinlåda och första hjälpen  (ARC-inspektör ville se)

Tuta

Hinkar - 2st

Ekolod

Logg


Utöver detta rekommenderar ARC att man har med:

En extra flytväst

Jolle

Sextant

Stromfock

Trisail

1m2 färgglad pvc duk

Extra länspump

Röda nödraketer

Vita nödraketer

Fyra vita handhållna bloss

Maststeg

Sjöankare

Knivar till alla i besättningen


Ett stort tack till Watski som hjälpt oss med att utrusta båten med kvalitetsutrustning!

// Kapten