Här publicerar vi tips om mat, matlagning och matlagring som kan vara bra att veta inför en långsegling.

* Köp ägg, frukt och grönsaker från lokala marknaden där de inte har kylts ned. Om de har kylts ned, så blir de dåliga snabbare i båten om de ligger framme i rumstemperatur.* Tidigare kylda ägg ska förvaras torrt och fria från kondens. Täck dem med Vaselin, så håller de i minst 6 veckor. Fungerar också med plastfolie. Alla ägg ska vändas två gånger per vecka.

* Potatis, morötter, vitkål, och lök håller i en månad således bra att ha med ombord.

* Citroner håller länge om de sveps in i folie. Citronjuice är också bra att ha med ombord. Smaksätter vatten och även gott att ha till nyfångad fisk.

* Vaccumförpackad mat håller längre, så därför har vi investerat i en vaccumförpackare.

* Bunkra så mycket man får plats med och gör det i Sverige. Krossade tomater, championer, majs, grönsaksblandningar, konserverad frukt, tonfisk och pasta är betydligt billigare i Sverige. Man vet också vilken kvalitet och smak man får på den mat som man provsmakat tidigare.

* Bröd i stekpanna: Ca 10 st. 2 tsk brödkrydda, 1 tsk salt, 1 tsk bikarbonat, 7,5 dl mjöl, 2,5 dl youghurt, 0,75 dl sirap. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt youghurt och sirap och blanda samman till en deg. Dela i 10 delar. Platta / kavla ut till runda kakor som gräddas i torr stekpanna.

* Om ni ska segla långt från Sverige och tänker er att baka eget bröd så är det bra att bunkra mycket av: Bakpulver, bikarbonat, torrjäst, mjölkpulver, brödkryddor, vaniljsocker.

* Köp bra och täta plastlådor för förvaring av torrvaror.

Dokument om hur länge mat kan lagras ombord: Matlagring

Rengöringsmedel: I en sprayflaska blanda en kapsyl vit vinäger + en kapsyl diskmedel + vatten. (Vinäger bryter ned saltet)