Vidgade vyer i Baltikum

I måndags seglade vi vidare till Kuivastu på den estniska ön Muhu.

IMG_0761JPG
Cabin crew på väg till Kuivastu.

Hamnen är nybyggd och så även servicehuset med duschar, toaletter och tvättstuga. Således i ett förträffligt skick! Tyvärr finns det inte så mycket att göra i Kuivastu. Orten är i första hand ett färjeläge, vilket förbinder Saarema (Ösel) och Muhu med fastlandet. Vi frågade hamnkapten om det möjligen fanns någonstans att bada, men nej, det gick inte. På egen risk fick vi bada från båten (vilket egentligen inte var tillåtet...) Inne i färjeterminalen fanns i alla fall en mindre affär som sålde glass, samt en restaurang. Ett sammanvägt betyg blir 3 av 5 HR segel. Anledningen till att vi ändå valde Kuivastu var avståndet  (32 sjömil) från Haapsalu, vilket passade bra på vår rutt vidare söderut. Vi hade läst oss till att det inte skulle finnas så mycket mer än det som fanns, så vi hade inte högre förhoppningar.

IMG_0769JPG
Hamnen i Kuivastu

IMG_0773JPG
S/Y Lady Ann i Kuivastu.

IMG_0770JPG
Nytt, fräscht och bastu!

Därefter blev det en längre etapp, 49 sjömil, till Kuressaare, den största staden på ön Ösel. Vi startade tidigt vid 4-tiden.

IMG_0776JPG
Soluppgång över Estland

Som längs i princip hela Estlands kust var det väldigt långgrunt och farleden in till hamnen var smal och grund. På babords sida var djupen som angavs i sjökortet mellan 0,6-1,2 meter. Det vill säga vi vuxna skulle möjligen kunnat vada in, men det gjorde vi inte.

IMG_0778JPG
Carro och cabin crew håller utkik på den smala farleden in till Kuressaare.

Kuressaare har betydigt mer att erbjuda än Kuivastu och efter tilläggning i tisdags tog vi en tur upp på stan. Staden var dock mindre än vi trott och erbjöd enbart en handfull butiker. Men vi hittade åtminstone en välsorterad Coop-butik. Även här fanns en gammal borg som vi besökte, men den var inte riktigt lika spännande och mystisk som borgen i Haapsalu.

IMG_2812jpg
Albin? på besök i biskopsborgen i Kuressaare.

IMG_0780JPG
Hamnen i Kuressaare.

Middagen intog vi i hamnrestaurangen. Magnifik mat och fin barnmeny som man till och med fick rita på! Succé! Att vi dessutom hade nära "hem" efter maten var också ett stort plus.

IMG_0795JPG
Cabin crew uppklädda för restaurangbesök.

IMG_0808JPG
De ritbara barnmenyerna!

I onsdags blev det mycket bad i Kuressare. Först ett besök på stranden, 25 grader i vattnet och äntligen fick vi även med Malin på ett riktigt dopp. Efter lunch och lite lek i båten, då Carro passade på att ta en tur upp till Coop för att proviantera, tog vi oss till ett av de otaliga spa-hotell som kantar staden. Där fanns en vanlig 25-metersbassäng, en barnpool, en jacuzzi och det bästa - en vattenrutschkana. Vi tror att Albin hann med i alla fall 20 åk om inte mer. Malin som ju återfunnit modet att plaska runt på egen hand höll sig i stora bassängen och övade simtag. Därefter var det dags att förbereda oss för en ny längre tur. Vi hade redan vid lunchen tankat diesel, då det endast gick att göra när hamnkaptenen var på plats. Och med tanke på de svaga vindarna vi haft hittills i sommar, så räknade vi inte med att kunna segla särskilt stor del av sträckan. Klockan fyra på torsdag morgon ringde väckarklockan och strax därefter lämnade vi Kuressaare bakom oss. Stadens alla fåglar (?) kantade vår väg ut mot havet och vi vinkades också farväl av en simmande bäver.

Under seglatsen på 61 sjömil blev det mycket riktigt järngenuan som fick arbeta precis som vi anat. På vägen invaderades yachten av flugor och Kapten attackerade först med ett eltennisracket. Flugorna bara fortsatte att invadera, så kapten fick ta till det tunga artelleriet. Flug- och geting-spray från 70-talet! Efter att ha tömt två sprayflaskor stod Kapten som segrare! Dock blev det städning, fönsterputs (ta bort intorkad spray) och uppsamling av alla döda flugor efteråt för Kapten... På vägen stannade vi även för ett nödvändigt dopp i det blå.

IMG_2801jpg
Cabin boy softar.

Efter dryga tio timmar var vi framme i Ventspils. I Lettland, där ingen av oss varit tidigare. Ventspils har en stor industrihamn och enligt de broschyrer och hamnguider vi fått tag på är det först under de senaste åren som man satsat på att rusta upp staden efter tiden då Lettland tillhörde Sovjetunionen. Det märks till exempel på blomsterprakten och upprustade cykel- och promenadvägar. Tyvärr luktar det asfalt (från hamnen) i hela Ventspils när det blåser NE eller E, inte så nice!

IMG_2854jpg
Cabin girl med fisk-blomsterprakt.

IMG_2857jpg
Mer fisk-blomsterprakt.

Priserna på mat och dryck är något lägre än i Estland som i sin tur är billigare än Sverige och Finland.

I hamn låg vi bredvid en svensk båt (faktiskt övervikt svenska båtar i hamnen), de hade varit här sju år i rad och gav oss flera tips. Bland annat tipsade de om den "Alko outlet" som finns vid marknadstorget. Ingen av oss är särskilt förtjust i starksprit (nåja, kapten kan väl ta en rom o Cola ibland, men annars...), men vi gjorde ändå ett stopp där. Spriten var verkligen billig. En liter whisky av hyfsat bra märke kostade runt 160 kronor.

IMG_0815JPG
S/Y Lady Ann i hamnen i Ventspils.

IMG_0817JPG
Besättningen utanför "shoppingtipset" ALKO Outlet

IMG_0820JPG
Kaptens fynd. Rom och insektsspray! Bör ej blandas.

Vi har också hunnit med att besöka en vattenpark, såklart! För totalt 10 euro fick vi alla fyra tillbringa 1,5 timme bland 5 olika vattenrutschkanor, bassäng, flera bubbelpooler och en fin småbarnspool, det var prisvärt kan vi säga! Kanske, kanske blir det ytterligare ett besök imorgon innan avfärd mot Gotland.

IMG_2852jpg
Vattenpark i Ventspils, check!

Som sagt är det övervägande svenska båtar i hamnen, men idag precis när vi skulle äta middag kom en tysk ensamseglare som skulle lägga till. Vinden hade friskat i och tilläggningen blev komplicerad, så pass att Lasse fick rycka ut och ta sig ombord på den tyska båten för att hjälpa till. Det var lite med hjärtat i halsgropen som vi såg hur båten drev ner mot vår akter, men det hela slutade väl och den tyska kaptenen tackade ödmjukt för hjälpen.

Imorgon lördag lättar vi ankar vid lunctid och beräknar att vara framme i Visby på söndag förmiddag. Äntligen! säger barnen som längtar till "Pippi-land" (= Kenippbyn).

IMG_2851jpg
Cabin boy med en av Ventspils kossor.

IMG_2869jpg
Cabin crew och en ko till.

//Carro & Lasse