Riggen uppdaterad

Hela helgen gick åt till riggfixande, men vi hann med en hel del!

- Bytt samtliga trissor i masten

Vi byter från vajerfall till Dyneemafall vilket innebär att man även ska byta trissorna.

- Monterat mastfäste för rodkick

Eftersom det fanns kablar i masten där hålen skulle borras för popnitarna, var vi tvungna att först dra upp kablarna en bit. Detta var ett riktigt pyssel, men tillsist gick det. Vi fäste snören i kablarna så att vi efter monteringen kunde dra tillbaka kablarna igen.

IMG_0162JPG

Rodkickfäste fäst på masten och kablar tillbakadragna.

- Bytt löpande rigg

Alla fall, rullfockssystemets manerövringslina och alla trimlinor är utbytta.

- Fallvinschar utbytta

IMG_0152JPG

Ny vinsch till genuafallet och nya fall i Dyneema.

IMG_0159JPG

Ny vinsch till storfallet och nya fall i Dyneema.

- Monterat mastbeslag för kutterstag

IMG_0155JPG

Kutterstagsfäste monterat

- Bytt ut kablar till däcksbelysningen och lanternan eftersom de gamla var helt oxiderade

IMG_0157JPG

Oxiderade kablar till däcksbelysning och lanterna.

IMG_0160JPG

Ny kabel framdragen till lanternan.

IMG_0161JPG

Ny kabel framdragen till däcksbelysningen.

- Polerat masten

Det som finns kvar på mastlistan är att montera den nya ståenderiggen, vantskydd, vantskruvar och att montera antenner m.m. Det görs nästa helg innan påmastningen. Skönt att vara klar med mastjobben!

Vi har letat efter bra förvaringslådor och har nu kommit fram till att de bästa finns på Åhléns. Deras förvaringslådor Klick är både lufttäta och vätsketäta. Perfekta att förvara mat och ingredienser i. De var inte de billigaste, men de har den bästa lockstängningsfunktionen, finns i många olika storlekar och är tillverkade i bra kvalitet anser vi i besättningen. Tanken med att förvara ingredienser i dessa förvaringslådor är att hålla fukt och skadedjur borta från innehållet alternativt förhindra att skadedjur i innehållet kommer ut i båten. Problem med skadedjur är kanske inget stort problem hemma i Sverige, men kan bli ett problem längre söder ut.

Vi köpte även förvaringslådor från Jysk. Dock visade det sig att de inte var täta och således inte så bra att ha mat och ingredienser i. Dessa kommer istället att användas för att förvara reservdelar m.m. i. Jysk förvaringslådorna var väsentligt billigare än Åhléns förvaringslådor, så besättningen får det besättningen betalar för.


ladorjpg
Förvaringsburkar från Åhléns

innehalljpg
Fyllda förvaringsburkar

Vi har fått en offert på långseglingsförsäkring från TopSail. TopSail kan erbjuda oss en försäkring för 2914 Euro. Båtens värde är då beräknat till 1 miljon kronor. Denna försäkring är ca 10000 kronor dyrare än den offert vi fick från Alandia. Så det lutar åt Alandia, men skönt att veta att det finns andra försäkringsbolag som är villiga att försäkra vår yacht.

top2jpg
Offert från TopSail

topjpg
Försäkring för segling Sverige->Västindien->Sverige.

Om en vecka är det sjösättning och påmastning!

// Kapten