Med S/Y Freyja över Engelska kanalen och Nordsjön

Den 27/5 mönstrade kapten tillsammans med hans saltstänkte kompis Fredrik på S/Y Freyja i Southampton för att hjälpa till att segla hem Per och Camillas nyinköpta Hallberg Rassy 352:a till Sverige.

 
IMG_0452JPG
Hela besättningen inför hemseglingen. Från vänster Fredrik, kapten Per, Camilla och Lasse.

Första etappen klarades av på 29 timmar och målet var Ramsgate på Englands SO-kust. Vi startade på måndag vid 11-tiden och var framme på tisdagen vid 16-tiden. Resan började i strålande solsken och värmebölja. Tyvärr var det vindstilla, så motorn fick jobba.

IMG_0454JPG
Trångt i farleden ut mot öppet vatten!

IMG_0334PNG
Ut på "the Solent" med tidvattnet.

IMG_0337JPG
Camilla och Fredrik ute på ett stilla Engelska kanalen.

Till kvällen såg vi flera delfiner! Väldigt kul att se dem ute i det fria för första gången! Under natten började det att blåsa. Tyvärr motvind ca 5 m/s, så vi fortsatte för motor. När vi fick medström började vågor byggas upp (sker när tidvattnet går emot vinden) och sista biten till Ramsgate blev guppig. Under natten passerade vi nollmeridianen, vilket firades med Cola :) I Engelska kanalen finns s.k. trafiksepareringszoner som används av yrkestrafiken. Där får inte nöjesbåtar befinna sig förutom när man måste korsa dem. Vi höll oss parallellt och just utanför dem vilket kändes tryggt.

nollmerjpg
Nollmeridianen korsas! Saltstänkt värre!

IMG_0458JPG
Besättningen på S/Y Freyja har klarat av första etappen till Ramsgate!

Efter en behövlig varmdusch bar det av ut på stan och middag intogs på en typsikt engelsk restaurang, som serverade grekisk mat :) I Ramsgate syntes verkligen skillnaden mellan lågvatten och högvatten.


IMG_0459JPG
Lågvatten i Ramsgate.

IMG_0370JPG
Gästhamnen i Ramsgate. Vi var enda svenska båt.

IMG_0382JPG
Strömt vatten utanför Ramsgate.

Efter dieseltankning på onsdagsmorgonen gav oss ut på nästa etapp över Nordsjön med sikte på Den Helder i Nederländerna. Havet hade lagt sig och vinden var svag. Till kvällen lagade Lasse! middag. Som bilderna visar blev det en riktig festmåltid :)

IMG_0403JPG
Engelska korvar och potatismos tillreds.

IMG_0405JPG
Besättningen nöjd med maten mitt ute på Nordsjön.

IMG_0456JPG
Solnedgång över Nordsjön.

Per hade fått tipset att gå ca 80 sjömil NO från Ramsgate och sedan vika av mot Nederländerna, för att slippa de många trafikseparingszoner som finns mellan England, Frankrike, Belgien och Nederländerna. Efter 80 sjömil skulle vi passera en trafiksepareringszon, men just då var det fullt med yrkestrafik i vägen så vi fick avvakta några sjömil till. Sen gick det bra!

Under natten kom dimman. Inte mkt sikt, men med radar, AIS och plotter gick det väldigt bra ändå.

IMG_0412JPG
Dimma på Nordsjön.

IMG_0402JPG
Fredrik håller utkik i gryningen.

På förmiddagen övergick dimman i ösregn.

IMG_0460JPG
Kapten dyngsur i ösregnet.

När vi närmade oss Den Helder möttes vi av en helikopter från den nederländska kustbevakningen. Först flög de förbi oss på låg höjd. Sen flög de förbi oss igen och visade en skylt med "Ch67" på. Vi blev sedan uppropade och de frågade oss om de fick öva ombordsättning på S/Y Freyja. Kapten Per gav klartecken och två kustbevakare firades ned ombord med helikoptern alldeles brevid masten på båten. Sedan hämtade helikoptern upp dem igen och flög iväg! VÄLDIGT coolt!

IMG_0433JPG
Nederländska kustbevakningen förbereder övning.

IMG_0461JPG
Två kustbevakare ombord på S/Y Freyja.

På vår Facebook-sida och Instagramkonto finns filmer på bordningen för den som vill se!

Efter 36 timmar kunde vi lägga till i Den Helders yttre gästhamn. På fredagen flög kapten och Fredrik hem till Sverige medan Per & Camilla fortsatte seglingsäventyret hem mot Sverige.

Stort tack till Per och Camilla för att jag fick följa med på ert äventyr och testa på riktig saltvattensegling!

Foton i detta inlägg tagna av kapten och Fredrik Svahn.

// Kapten