Hemma igen och nya segel beställda!

Efter Nynäshamn var tanken att vi skulle ta oss till SXK hamnen vid Stavsnäs. Där var det tyvärr proppfullt och vi fick fortsätta till vår standardvik, Norrviken, på Ljusterö. I Norrviken stannade vi en dag då det både regnade och åskade. Skönt med en lugn dag och bara slappa i båten!

I måndags förra veckan flyttade vi oss till Ekholmen, VSS klubbholme. Vi gillar Ekholmen som har bra förtöjningsmöjligheter, elstolpar på bryggan, bra badstränder, glasskiosk, sandstrand och en liten lekpark. Därför beslutade vi oss för att bli medlemmar i VSS. Vi har bara ca 1h dit från hemmahamnen. Perfekt när vi kommer iväg sent på fredagskvällar. Så Ekholmen kommer att få se mer av S/Y Lady Ann!

img_2741jpg
Cabin crew håvar på Ekholmen.

Under dagen på Ekholmen hade vi fint soligt väder och vi badade. Tyvärr var vattnet inte varmare än 16-17 grader, men det struntade besättningen i och badade ändå. Det är ju sommar...

Under kvällen hann vi med en modifiering. Toalocket ramlar alltid ned när båten lutar åt styrbord. Jobbigt när man ska gå på toa under färd i lite hårdare väder. Senast under seglingen till Byxelkrok klämdes Malin hand när toalocket ramlade ned, med ledsen Malin som följd. Problemet är nu löst genom att ett gummiband har fästs i väggen bakom toaletten. Locket kan således inte ramla ned. Skönt!

img_2736jpg
Gummiband håller upp toalocket numera.

För en vecka sedan tuffade vi de sista sjömilen hem till Åkersberga. Seglingssemestern var således slut för denna gången. Som vanligt har vi tänkt att publicera några topplistor för sommaren. Kommer inom kort.

Hemma väntade trädgårdsfix, fotbollsmatch och Carros 35-års kalas. Dvs fullt upp de sista dagarna på semestern. Kapten hann ändå med att skruva isär vattenavskiljaren för att rengöra glaset och koppen. Inget vatten alls, så rengöringen av dieseltanken i vintras gjorde susen.

Under sommaren har vi haft ett vattenläckage i båten som vi till sist spårade till roderpackboxen. För att komma åt ordentligt tömde vi hela akterruffen på alla madrasser och sängkläder. Enligt instruktion försökte vi lossa den undre låsmuttern för att kunna dra åt den övre packningsmuttern. Dock satt låsmuttern fast som berget trots sprayning med 5-56 och en gigantisk polygrip. Istället fyllde vi på med en stor mängd vattenfastfett vilket stoppade läckaget och packboxen är nu helt tät.


img_2746jpg
Roderpackbox uppfettad.

Vi testade även att montera nödrodret när det var framme. Fungerade perfekt!

img_2748jpg
Nödrodret monterat på hjärtstocken.

Under sommaren diskuterade vi vad vi skulle satsa på i utrustningsväg till yachten inför nästa seglingssäsong. Vi har en lång lista med utrustning att inhandla inför vår långsegling 2020 och vi beslutade oss för att satsa på nya segel samt att byta ut stående och löpande rigg. Vi har även tänkt att montera ett kutterstag.

Valet av segelleverantör föll på Boding. Vi fick ett bra pris under deras nu pågående höstkampanj. Nytt fullattestort storsegel i Dacron med crosscut skärning. 3 st rev, eftersom vi inte har tänkt oss att montera ett trysail. Rullgenua i Fibercon Hybrid Dyneema med triradial skärning. Båda seglen anpassas för långsegling, dvs med extra kraftiga förstärkningar m.m. Vi är jättenöjda med servicen vi fick av Fredrik på Boding och kan verkligen rekomendera dem!

Våra gamla segel kommer vi att sälja, så om någon är intresserad är det bara att höra av sig.

Löpande och stående rigg ska också bytas ut. Vi återkommer när vi har beslutat oss för vem som ska få det uppdraget.

// Kapten