Finlands skärgård

Nu är vi tillbaka! Live från Helsingfors. Men vi börjar där vi slutade senast. Från Karlby på Kökar seglade vi onsdag 13 juli, med enbart försegel i 6-7 knop till Finska Utö, rejält höga vågor. Vi promenerade runt på ön, bland annat till en konstutställning i en jordkällare där Albin signerade i gästboken, besökte en begravningsplats, klappade får och åt glass vid lanthandeln. Tillbaka på bryggan blev det Albins favoritsyssla, håvfiske. Fiskarna var riktigt slöa så vi fick en hel del. Rekordet blev 6 stycken i ett svep och delas av Carro och Lasse. Självklart fick de alla återgå till havs efter en stund i hinken. Vid ett tillfälle när Albin skullle känna på vattnet vid bryggkanten hördes plötsligt ett illvrål. Enligt Albin hade det kommit en orm och med hans beskrivning av en lång svart orm som ringlade fram från stenarna och med det skriket så är vi beredda att tro honom. Det blev ingen mer lek just där kan vi säga. På bryggplatsen bredvid kom sedan en annan HR 352, från Finland, och det visade sig att de följer vår hemsida och loggbok, kul! Vi fick bra tips om Sveaborg/Soumenlinna här vid Helsingfors, tack för det!

bild98_1_1jpg
S/Y Lady Ann vid Utö.

bild99_1_1jpg
Glassätning vid Utö handelsbod.

bild8_1_1jpg
Håvfiske på Utö.

bild33_1_1jpg
Besättningen med fångsten.

Från Utö seglade vi vidare till Jurmo, barnens farmors favorit-ö i den finska skärgården och vi kan inte annat än att hålla med. Fantastisk miljö och otroligt gästvänligt. Lanthandeln var mer än välsorterad, vid den lilla strandkanten fanns en öppen "lekstuga" och det fanns även dusch och toaletter. Vinden höll i sig men vi tog ändå en promenad till norra sidan av ön och följde en av de långa stenstränderna en bit. Att kasta sten i vatten är som sagt en favorit så det ägnade vi en lång stund åt. Till middag blev det grillat men på grund av blåsten fick middagen intas i salongen.
Fredagen blev regnig och blåsig, det regnade nästan konstant från morgon till kväll och det blev en dag i båten. Vi underhöll oss med film, lek, städning och till mellanmål serverades nybakt bröd, uppskattat! Dagen därpå var himlen åter blå och istället för att segla vidare efter frukost som vi brukar, tog vi ännu en promenad, den här gången till öns östra strand. Lika mycket sten men fler skatter att finna, bland annat fin drivved. Vi kom så långt som till "Sorgen", ett hus där det enligt sägen (Lasse) bodde en fiskare med sin fru. Fiskaren försvann till havs och hustrun sörjde i den lilla stugan tills hon dog.

bild64_1_1jpg
Cabin girl + Cabin boy på Jurmo.

bild11_1_1jpg
Promenad längs Jurmos stränder.

bild45_1_1jpg
Hela besättningen samlad på bild.

bild48_1_1jpg
Fikapaus vid Sorgen.

Därefter tog vi oss vidare till Björkö, endast 9 sjömil bort. Vinden höll tyvärr i sig så vi hade lite problem med förtöjningen då det var grunt i viken men till slut fick vi till en bra förtöjning utan bottenkänning. På Björkö finns en liten insjö med sötvatten. Det är klippigt och lite svåråtkomligt men vi vågade oss ner och överraskades av det varma vattnet, säkert 21 grader. I havet är det fortsatt 15-16 så det kändes riktigt varmt. Blåsten gjorde dock att det ändå blev ett kort besök innan vi återgick till båten. Albin fortsatte glatt sitt fiske men den här gången var det lite för brant och han gled ner i vattnet. Men eftersom han hade flytväst och dessutom bottnade slutade det väldigt lyckligt och så här i efterhand säger han bara "äh, jag stod ju på botten, det var ingen fara". Skönt!

Söndagens mål var Hangö och vi startade redan klockan 03 för att hinna fram i bra tid. Vinden var fortsatt med oss så vi seglade hela vägen, 7,5 knop. Väl förtöjda och iland var vi alla utsvultna och tog sikte på en mysig restaurang nära hamnområdet. Dock tog det 10 minuter att få menyn och därefter ytterligare 15 innan vi fick beställa och då var både vi och barnen i upplösningstillstånd så vi tackade för oss och gick vidare (0 HR-segel av 5 möjliga). Betydligt snabbare service fick vi på det lilla hamburgerhaket längre upp i stan. Troligen inte Hangös lyxigaste (och renaste), men maten var god och på bordet inom 5 minuter. Tack! Därmed blev det 4 dubbelbarnvagnar av 5 möjliga i betyg. Hangö är en mysig hamnstad med otroligt fina lekparker som passar barn i alla åldrar. På måndagen hann vi också med lite strandhäng medan Lasse jagade båttillbehörsbutiker, men som sagt, det är så kallt i vattnet! Nu bara 14 grader så det blev mest sandlek även om Albin vågade sig ut till knäna för att fånga fiskar med hinken, och lyckades!

bild118_1_1jpg
Kapten styr i yachten i 7.5 knop.

I tisdags fortsatte vi till Barösund, en liten hamn i en trång farled kantad av sommarstugor. Det blev glass i lanthandeln och middag i sittbrunnen. Plötsligt kom två HR-båtar seglandes förbi varav den ena var Serendipity som ligger på samma brygga som oss hemma på TBK och den andra var grannbåten från Utö, seglingsvärlden är liten!

Så igår onsdag kom vi fram till Helsingfors, ett av våra större delmål på semestern. Det blev en tur på stan och middag på McDonalds då Albin fick bestämma. Idag tog vi spårvagnen till norra delen av stan och nöjesparken Borgbacken/Linnanmäki. Det var första gången barnen åkte spårvagn och lyckan var total när kontrollanterna kom ombord och delade ut barnkort till alla barn. Barn under 7 år åker gratis. Det blev en intensiv dag, vi var inte direkt ensamma och det var inte så lätt att hitta bland alla åkattraktioner och byggnader men vi hann med några åk. Malin var några centimeter för kort och därmed var utbudet för henne ganska begränsat men hon höll humöret upp mestadels i alla fall. Albin vågade sig på spöktåget tillsammans med Lasse men var en aning darrig när han kom ut. Men det lade sig snabbt. Tillbaka i båten blev det klädtvätt med vår White Magic då någon stulit/av misstag fått med sig (?) nyckeln till hamnens tvättstuga.
Finland ligger ju en timme före oss men vi har inte riktigt helt gått över på finsk tid. Förutom på morgonen när barnen vaknar, det känns betydligt bättre att bli väckt 07:40 än 06:40, haha. Imorgon ska vi försöka ta oss till ett vattenland så barnen äntligen får bada lite. Därefter väntar Tallin och Estlands kust innan vi seglar till Gotland. På återseende!

bild34_1_1jpg
Karusell på Linnanmäki.

//Carro